Медия без
политическа реклама

Продажбата на антибиотици е намаляла с 1/3, отчете МЗ

04 Ноем. 2023Обновена
Зам.министър Гетов заяви, че няма да има отстъпление от електронните рецепти
Зам.министър Гетов заяви, че няма да има отстъпление от електронните рецепти

"Лекарства в аптеките ще има", заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов. "Забраната за износ на инсулин е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само на един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворени", допълни Гетов.

Илко Гетов посочи, че за да не се създава стрес са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците. "Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено със същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински проценти, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори, индикатора - намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност, сме го постигнали с една мярка", коментира Илко Гетов.

Относно поисканата от Българския лекарски съюз от ефира на БНТ негова оставка Илко Гетов заяви, че това не би трябвало да се комуникира през медиите. Повод за поисканата оставка е проблемът с електронните рецепти. "Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано персонално и еднолично само от мен", подчерта Илко Гетов.

Той обясни, че решението за въвеждането на електронните рецепти е станало след решение на здравната комисия в парламента. "За мен лично няма връщане назад електронната рецепта. За целия период са предписани около 325 000 рецепти за антибиотици, като са изпълнени около 70 процента от тях. Намалява с много бърз темп делът на анулираните електронни рецепти по различни причини", каза още Илко Гетов.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) не смятат, че заповедта за забрана на износа на антибиотици и лекарства за диабет ще разреши изцяло проблема с липсата на медикаменти.

„С въвеждането на мярката би трябвало да има повече лекарства за българските граждани, но ще видим до какво ще доведе това. Все още не е решен въпросът с това аптеките да намират лекарства в складовете, за да могат да доставят нужното на своите пациенти“, каза пред бТВ председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Според него все още има лекарства, които са забранени за износ, но се намират трудно. Възможно е да се намали и вносът към страната.

„Не е ясно каква е реалната нужда от лекарствен продукт. Настоящата система (СЕСПА) измерва потреблението през последните 6 месеца, но има сезонност на продуктите. Това, че нещо не се е използвало през лятото, не означава, че няма да е нужно през зимата. Най-обективната мярка са неизпълнените рецепти – те ще покажат реалната нужда на лекарства“, посочи Маринов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

електронни рецепти

Още по темата