Медия без
политическа реклама

Жълтите и зелените рецепти вече са само електронни

13 Юни 2023
Pixabay

Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, вече са в електронен формат и се изпълняват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Промяната вече е въведена от "Информационно обслужване", след като в Държавен вестник бяха публикувани необходимите за това изменения в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Измененията предвиждаха рецептите да станат електронни от 1 юни, но приемането им се забави.

Всички хартиени жълти и зелени рецепти, издадени до 12.06.2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност.  Данните показват, че само за първия ден от въвеждането на електронните предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества, са издадени над 300 рецепти, като 30 от тях вече са изпълнени, съобщиха от "Информационно обслужване".

Общият брой на издадените до момента електронни рецепти през НЗИС надхвърля 32,5 млн., като средно на ден се изписват по над 50 000.
Новата функционалност на НЗИС осигурява възможност за изпълнение на жълти и зелени рецепти в цялата страна. Досега хартиените жълти и зелени рецепти можеха да се изпълняват от аптеките само в областта, в която са издадени.

Срокът за изпълнение на електронни предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества се запазва на седем дни от изписването, а периодът на назначената терапия – не повече от 30 дни.

 

Още по темата