facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

До година, до амина...

Сурва-сурва, разотивайте се!

Властите няма да загробват болни перничани в пресъхналия язовир
автор
Г-н БАЛЕВ
2 762
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Отмениха пернишката "Сурва", съобщиха средствата за масово осведомяване и потопиха в скръб хиляди почитатели на маскарадните тържества, пернишкия фолклор, международната солидарност и културните връзки. "Сурва" е най-мащабният международен кукерски фестивал на Балканите и в целия свят. На пернишката "Сурва" човек може да се срещне лице в лице с прочутото пернишко гостоприемство, може да открие любовта, да си намери късмета, да си премери силите в нечестен конфликт, да си покаже магарията и т.н., и т.н. 

Сега народът е лишен от всичко това уж по медицински съображения - представители на здравните власти (здравният министър и главният здравен инспектор) посетиха Перник и наложиха схващането си, че в условията на водна криза фестивалът може да влоши епидемиологичната обстановка и общественото здраве, затова - кенсъл, брат ми! 

Фестивалът е с голямо международно участие, но тази година се излагаме пред чужденците и по тая линия. Посещенията на гостите са отменени - до година, до амина... 

И сега, който иска да гледа кукери, да прогони злите сили или да си потърси белята - ще бие път до Симитли, друг международен център на кукерското изкуство и екстремните взаимоотношения

Наскоро в пернишката вода откриха наличие на ешерихия коли - вредна бактерия, която предизвиква амнистия на погълнатата храна и стомашни неразположения. 

Принципно бактерията е широко разпространена из българските черноморски курорти, но не е непозната и сред народа на Перник - юни миналата година от пернишките чешми пак си течеше ешерихия коли, а който е пил от тази вода, сигурно си е имал своите мигове на колики и екзистенциално отчаяние. 

Така мотивират действията си властите, но би било лекомислено да отхвърлим още една вероятност. Твърде е възможно управляващите просто да са се уплашили, че фестивалът може спонтанно да прерасне в протест и размирици, високо вдигнати винкели, заплаха за стабилността и - пази, Боже! - трети преждевременно прекъснат мандат. 

Чак мен ме хвана страх, като си го представих, затова подкрепям усилията на правителството за овладяване на водната криза, стомашно-чревните разстройства и властовата парадигма.

(За парадигмата питайте Ахмед Доган, той е почетна опозиция. Днес в пеевските вестници пак пише, че олигарсите са лоши, а Пеевски е опозиция - азбучни истини, които трябва непрекъснато да се напомнят!)

Искам също да заявя, че правителството няма да третира перничани като прасета с африканска чума. Днес започва умъртвяването на болни прасета в Шуменско, а не на хора в Перник. Морът по перничани се осъществява с хуманни средства и почти не се усеща. Правителството категорично няма намерение да ги унищожава с пожарникарска пяна като чумави прасета и да ги заравя в пресъхналия язовир "Студена"! 

Ама и вода няма да им пусне скоро. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В годината на чумата "Златният лъв" е лъвица
В Перник пак изчезват колосални количества вода

09.09.2020

7068 17
36-ата "Аполония" посреща над 30 събития на открито в Созопол

30.08.2020

587

Коментари

Анонимен7

Нова победа на ГЕРБ и лично на Бойко за Стабилността!

Мачкай, Бойче!

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

И замириса на хумор в стил в-к Стършел от 60-те

майор

Хумор в какъв стил би задоволил изискания ти вкус?

Стил "боко разправя хуморески на влюбени баби" устройва ли те?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Мисля, че на перничани съвсем скоро ще им писне и ще дойсат да си проведат Сурва на жълтите павета с традиционните пернищки суровачки -  винкел с пуканки.

Влез или се регистрирай за да коментираш