Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Пламен Георгиев научил испански

Научил се и да се смее на чист кастилски

Консулът ни във Валенсия и Балеарските острови Пламен Георгиев, бивш ало-ало-прокурор, за година и половина откакто е на новата служба, вече научил някои основни фрази на испански като "но пасаран" и terraza. 
Думата terraza дипломатът научил първа от всичките 400 думи и характерни изрази, които усвоил за периода на дипломатическата си служба. 
Бившият председател на КПКОНПИ и почти-кандидат-главен-прокурор сподели, че е преодолял травмата от загубата на барбекюто на терасата и застоя в прокурорската си кариера. След като преодолял шока от рязката смяна на попрището - от ало-прокурор в дипломат - Георгиев се стегнал и научил сума думи и изрази от ежедневието на испанците, но само и единствено на чист кастилски, без примеси от каталански или балеарски, които се чуват около консулата на г-н бившия/бъдещ прокурор Георгиев. 
Пламен Георгиев не искал да чува нито валенсиански, нито балеарски диалекти на каталонския, защото държал да се образова на чист кастилски, на който е написан и "Дон Кихот". 
Пламен Георгиев е консул за Валенсия и Балеарските острови, но настоявал навсякъде да му говорят или на официалния кастилски, или на български. 
А когато чул как се смеят каталунците, валенсианците и балеарците, специално си повикал учител-коуч по правилен испански, който да го научи да се смее на чист кастилски, да си показва зъбите и да води светски разговори на теми като "квадратура на терасата" или "каква е ролята на терасата в седемвековната Реконкиста". 
Консулът ни за кратко време постигнал големи успехи в испанския, после малко се уморил, изостанал с уроците и се потиснал.
Обаче Бойко Борисов му се обадил от Барселона и му казал: "добър ден, hasta la vista, как си, напредваш ли с езика на Инквизицията, хаста ла баста, йо-хо-хо!"

Никой не знае какво точно е имал предвид Борисов, никой не знае какво конкретно е разбрал Георгиев, но фактите сочат, че Пламен Георгиев след този разговор отново се амбицирал да научи езика на държавата, в която е консул - и още по-усърдно залегнал над уроците! 
Повикал си две учителки, психоложка, ейчарка и католичка. С общи усилия за последните няколко месеца екипът постигнал зашеметяващи успехи. 
Пламен Георгиев можел вече на чист кастилски да си изпроси храна, вода, тераса или бой, като много добре произнасял на испански и фразата: "аз съм дипломат и прокурор в пауза!".
От всички уроци Георгиев най-добре усвоил сърдечния кастилски смях, в който влагал и нотка балканска лукавост, което правело много добро впечатление на испанската публика. 
Пламен Георгиев си поставил като новогодишно обещание-резолюция непременно да се научи да яде скара на правилен испански и да го прави толкова очарователно, че пак да стане водещ прокурор или хоумофис дипломат в родината и терасата си, по които изпитвал особено остра носталгия, въпреки че чувствал като дълг и службата си като консул във Валенсия и Балеарските острови. 
***
Свързана публикация: 

Да кажеш "сбогом" на една тераса около декар - декар и полвина. Последен теферич на тая маса -  прощавай, барбекю, балкон, родина!   Прощавайте, аз трябва да замина  прокуден консул в жарката Валенсия.

 

Още по темата