Медия без
политическа реклама

Червено и черно

Калинке-малинке, къщичката ти гори!

24 Юли 2020
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Калинката е един от символите на ПП ГЕРБ - това благовидно насекомо задължително трябва да влезе в хералдиката на партията, която толкова дълго доминира в нашия политически живот. Даже друго може и да няма в герба на ГЕРБ - един гербер и кацнала на него калинка. И затова е странно, че за толкова години ГЕРБ не си направиха една организация Калинки-ГЕРБ. Има Жени-ГЕРБ, Младежи-ГЕРБ, Старейшини-ГЕРБ. Но Калинки-ГЕРБ няма и това е пропуск. 
***
Не без вълнение (калинки в стомаха!) приехме новината за влизането на барабаниста Калин Вельов в парламента, въпросителните около оставането му там и последните сведения, че все пак Вельов остава на престижния пост народен представител от ГЕРБ. Колко време ще се задържи на поста, зависи от това колко време ще съществува сегашното управление. Засега на управлението не му се разпуска, но пък гражданята, наводнили градските мегдани, са с други настроения. 
Г-н Калин получи възможност да се влее в законодателните редици на държавата поради напускането на НС от Джема Грозданова, която изглежда има влечение към разкаялия се гербер Цветан Цветанов.
От своя страна, Цветан Цветанов подтиква към разкаяние и други гербери на територията на страната, с които заедно с много труд и пот ще изградят новия "ГЕРБ с човешко лице". Този нов ГЕРБ(чл) ще се рекламира като безкалинков, както някои хранителни артикули се рекламират, че са произведени без ГМО или безглутенови. Но този клон в нашия "Произход на политическите видове" тепърва ще се разлиства, така че засега го оставяме да се развива - и ще видим в бъдеще какви живинки ще го накацат. Може пък да са някакви мъдри бухали или да речем хищни ястреби, които да ни пазят от комунистите още по-яростно от калинките на ГЕРБ. Понеже, нали знаете, една от митологическите функции на ГЕРБ е да ни пази от комунистите-хирурзи и техните наследници в Хага. 
Колкото за гербавите калинки, последните събития по площадите звучат като детската песничка: 
Калинке-малинке, къщичката ти гори,
децата си бързо оттам прибери.

Песничката има различни варианти на български, имат я и на много европейски езици, и при всички англоезични народи. 
Примерно Том Сойер казва на калинката: Lady-bug, lady-bug, fly away home, your house is on fire, your children's alone. 
(По превода на Светлана Комогорова: Калинке-малинке, бърже литвай към дома, къщичката ти гори, челядта ти е сама!)
В английските варианти има и продължение, че всичките калинчета изчезнали, само една Ана се скрила под тигана. В другите езици това има и религиозен контекст, защото името на калинката - lady-bug или lady-bird се свързва с Богородица (Our Lady). 
При нас това го има само за другото "мъничко червеничко" - божатa кравичка, каквото е впрочем името на калинката на руски. Руснаците казват на калинката божья коровка и също имат песнички за калинката и нейните малки - на децата като им кацне калинка, ѝ казват да литне на небето, защото "там твои детки кушают конфетки". 
У нас в България има и вариант - "Калинке-малинке, литни да видя къде ще се оженя?"
Общото послание-настроение на всички тия детски залъгалки-занималки е - лѝтни, Калинке! И калинката литва. 
***
Обаче Капо ди тути калинки тоя път се е запънал, не ще да излети от МС, легнал е напреко на релсите като Раймонда Диен, прави някакви панически "ремонти на кабинета" и пак върти едни калинки и пеевчета. 
Само една от рокадите да изкоментираме. 
Когато Валери Симеонов бе "свален" от вицепремиерския пост заради скандално изказване по адрес на протестиращите майки ("кресливи жени с уж болни деца"), неговото място като вицепремиер зае началничката на кабинета му, на която може и да не сте запомнили името - Марияна Николова. При сегашните рокади най-загадъчна за мен е смяната на туристическата Ангелкова - нейните отговорности по туризма поема същата Марияна Николова, чието име ви повтарям, белки го запомните. Какво друго може да е това движение, освен угаждане на прищявка на Валери Симеонов, който си има стар конфликт с Ангелкова и постоянно се настъпваха по плажовете лете, а покрай Апартаментгейт Симеонов се опита безуспешно да пришие и Ангелкова с нейните имоти и приказни богатства. 
Не твърдя, че Ангелкова е образец за не-калинка. Но да смениш нея с Марияна Николова, означава, че или за туризма е все едно кой ще се прави, че го управлява, или това е жест към нарасналата важност на Валери Симеонов. 
***
В края на тази студия искам да предложа на публиката един интерпретативен прочит на известно фолклорно произведение.

- Рипни, Калинке, да чопниме, да се пукат душманите, 
да се пукат душманите, хем и мойте, хем и твойте. 

- А бре, Бойче, лудо-старо, как да рипна, как да чопна, 
как да рипна как да чопна, я виж Мая от де гльода!
 
- Ку та глйода, да те глйода! Тебе Мая, мен мисирка. 
Рипни, Калинке, да чопниме, да са пукат душманите! 

- А бре, Бойче, лудо-старо, как да рипна, как да чопна,
как да рипна как да чопна, виж гу Радев от де гльода!

- Ку та глйода, да та глйода! Тебе Радев, мене дедов. 
Рипни, Калинке, да чопниме, да са пукат душманите!

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата