Медия без
политическа реклама

Зеленски уволни министъра на отбраната

04 Септ. 2023Обновена
EPA/BGNES
Олексий Резников

Украинският президент Зеленски обяви смяната на министъра на отбраната Олексий Резников. Новият министър на отбраната ще бъде ръководителят на Фонда за държавна собственост Рустем Умеров. "Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников премина през тези повече от 550 дни на пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло. Сега начело на министерството трябва да застане Рустем Умеров. Върховната рада на Украйна познава добре този човек и г-н Умеров не се нуждае от допълнително представяне. Очаквам парламентарна подкрепа за тази кандидатура", заяви Зеленски.

Смяната на Резников бе очаквана - около военното министерство имаше няколко скандала свързани с подкупи в наборните комисии и раздути цени  при снабдяването на въоръжените сили. Украински депутати твърдят, че смяната ще мине без проблеми в Радата, а Резников ще бъде назначен за украински посланик във Великобритания. Резников отрича да е запознат с подобни планове.

Рустем Умеров е бивш депутат, представител на кримските татари. Беше секретар на парламентарния комитет по правата на човека, деокупацията и реинтеграцията на временно окупираните територии в Донецка и Луганска област и Автономна република Крим. Шеф на Фонда за държавна собственост на Украйна е от миналата година. 

Още по темата