Медия без
политическа реклама

Зеленски очаква засилена атака от Русия тази седмица

Причината е очакваното разглеждане на молбата му за членство в ЕС

20 Юни 2022
"Готови сме", обяви Зеленски за очакваната от него нова атака от Русия
БГНЕС
"Готови сме", обяви Зеленски за очакваната от него нова атака от Русия

Украинският президент Володимир Зеленски очаква Русия да засили атаките си тази седмица. Причината е, че на срещата на върха на Европейския съюз лидерите на 27-те държави ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство и да й дадат "статут на кандидат". "Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме. Готови сме", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. С този ход се очаква да започне процесът на присъединяване на Украйна към алианса, който може да отнеме години.

"Мисля, че за всички е очевидно, че от 1991 година са малко съдбоносните решения за Украйна, като това, което очакваме. И съм уверен, че само положителното решение е в интерес на цяла Европа. Очевидно трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от Русия - целенасочено и демонстративно. Точно тази седмица. Не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави. Ние се подготвяме. Готови сме!", заяви той, цитиран от БНР.

Влизането на Украйна в ЕС би било в разрез с една от целите, обявени от руския президент Владимир Путин, когато той нареди инвазията - южната съседка на страната му да остане извън западната сфера на влияние. В петък Путин увери, че няма нищо против членството на Украйна в ЕС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че Русия следи внимателно въпроса, предвид засиленото сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната.

Украинският президент каза още, че Русия струпва сили в Харковското направление, в Запорожска област. Продължават също ожесточените боеве и в Донбас, където по думите му руската армия използва най-голям брой артилерия. По-рано украинските въоръжени сили съобщиха, че са отблъснали атаки на руските войски, които са се опитали да завземат южните подстъпи на градовете Лисичанск и Северодонецк. В самия Лисичанск има много разрушения, а по-голямата част от Северодонецк е в руски ръце.

 

С лопати

Дори Западът да прекрати доставката на оръжие за Киев, Украйна ще продължи да се противопоставя на Русия и ще воюва "с лопати". Това заяви пред германската телевизия ARD украинският външен министър Димитро Кулеба, цитиран от БГНЕС. "Ако не разполагаме с оръжия - добре, тогава ще воюваме с лопати, но ще се защитаваме, защото тази война е война за нашето съществуване", каза той. По думите му колкото по-скоро получат оръжие, толкова по-рано ще бъде изпратено то към Киев и толкова по-голяма ще бъде помощта за страната му. "Ако изпратят оръжието по-късно, ние пак ще благодарим, но тогава много неща ще бъдат изгубени, много хора ще загинат", добави министърът.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата