Медия без
политическа реклама

Зеленски обвини Русия, че готви нов преврат в Украйна

ВСУ потвърдиха успешните акции на левия бряг на Днепър

17 Ноем. 2023Обновена
Украинският президент Володимир Зеленски призна, че без западна помощ, ВСУ ще трябва да отстъпи на фронта
Украинският президент Володимир Зеленски призна, че без западна помощ, ВСУ ще трябва да отстъпи на фронта

"Русия се опитва да сее разкол в украинското общество, да създаде хаос вътре в страната и в крайна сметка да свали президента на Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Bloomberg. За това Москва е разработила нов план за дезинформация под кодовото название "Майдан-3".

"Нашето разузнаване има подобна информация, която бе потвърдена и от нашите партньори... Майдан за тях - това е преврат, така че операцията е ясна", добави Зеленски, без да дава повече подробности.

Първият президентски мандат на Зеленски приключва през пролетта на 2024 г. През март би трябвало да има избори за президент, но според Конституцията те не могат да се проведат при военно положение. Така че формално Зеленски може да остане президент до края на войната с Русия.

Зеленски отбеляза още, че без западната подкрепа украинската армия ще бъде принудена да отстъпи на фронта. "Сега съм съсредоточен върху получаването на помощ от Запада. Техният фокус се премества заради Близкия изток и други причини. Без подкрепа ние ще трябва да отстъпим", казва той.

Зеленски признава, че доставката на ключовите за украинската армия артилерийски снаряди от 155 мм са се съкратили след началото на войната на Израел с ХАМАС. "Нашите доставки се съкратиха и забавиха. Не че САЩ са казали, че повече няма нищо да дават на Украйна. Не! Просто всеки воюва за запасите сам. Това е животът. Аз не казвам, че това е нещо позитивно, но това е животът и ние трябва да защитаваме това, което ни принадлежи", казва Зеленски, цитиран от AFP. Той потвърждава, че Западът не може да обезпечи достатъчно количество снаряди, въпреки обещаните 1 млн. от ЕС до март. "Сега складовете са пусти или има легален минимум, който конкретна държава не може да ни предостави. И това не е достатъчно", добавя украинският президент, макар че хвали САЩ, че полагат усилия за увеличаване на производството.

За проблеми с боеприпасите говорят и бойците на ВСУ, защитаващи Авдеевка. Те твърдят, че могат да си позволят да използват 10 пъти по-малко снаряди, отколкото при отбраната на Бахмут и настъплението на юг - по 15 единици на ден.

Въпреки всичко Зеленски повтори, че Украйна няма да се съгласи на замразяване на кофликта и се готви за зимни боеве на фронта. Той публикува в Телеграм и снимки от десанта на ВСУ на левия бряг на Днепър. Въпреки че за създаването на няколко плацдарма там се знае поне от месец, днес за първи път украинският Генерален щаб и Зеленски го потвърдиха.

 

Една от целите на украинската армия на левия бряг на Днепър в района на Херсонска област е да се отблъснат руските войски на достатъчно разстояние, за да се обезопаси гражданското население на десния бряг. Колкото по-далеч е артилерията от Херсон, толкова по-добре", съобщи Генералният щаб на ВСУ. Херсон е всекидневно обстрелван от руските войски.

"ВСУ предприеха серия успешни действия на левия бряг на Днепър. Провеждат се диверсионни, рейдови и разузнавателни действия. Уточняват се логистичните пътища за снабдяване с боеприпаси и продоволствие на окопантите. Осъществява се разузнаване на местата за разполагане на личния състав и техниката на руските окопационни сили, позициите на артилерията. Продължават тежките боеве", съобщава украинският Генщаб.

"Русия има достатъчно сериозна линия укрепления на левия бряг и оказва мощна съпротива, но ВСУ успяха да проведат няколко успешни действия. Врагът се опитва да изтласка нашите войни от заеманите позиции, заради което търпи големи загуби. Почти всеки ден окупаторите предприемат между 4 и 10 такива опита. В следствие на значителните загуби, врагът е принуден да прехвърля подразделения от други направления", съобщава още Генщабът.

Командването на морската пехота на ВМС на Украйна сутринта потвърди, че украинските военни са провели серия от успешни действия на левия бряг на Днепър, като са успели да се закрепят на няколко плацдарма.

През ноември украинските войски се закрепиха в село Кринки и даже успяха да прехвърлят там тежка техника.

 

Удар

Забележителна история разказва руският Телеграм канал ВЧК-ОГПУ. Според него при удара на ВСУ срещу струпване на руски военни в село Гладковка на левия бряг на Херсонска област са загинали 76 души. Причината те да бъдат там е, че са ги използвали за "отвличаща маневра". Целта на щаба на групировката "Днепър" била "да се заблудят ВСУ" за истинския замисъл на командването на руската армия на този участък. Затова личният състав на 1-ви мотострелкови батальон на 35 ОМСБР бил натоварен в автомобилен транспорт, без нужното снаряжение, и в две колони се отправил в района на Гладковка. Там по тях бил нанесен удар.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата