Медия без
политическа реклама

Зеленски говори вече не за настъпление, а за отпор

Ако светът се умори да ни помага, той просто ще ни остави да умрем, каза съпругата на украинския президент

09 Дек. 2023Обновена
"Уолстрийт джърнъл" прогнозира, че голямото украинско контранастъпление ще е чак през 2025 г.
Стопкадър от екрана
"Уолстрийт джърнъл" прогнозира, че голямото украинско контранастъпление ще е чак през 2025 г.

Като назова главните задачи пред Украйна за зимата, президентът Зеленски подчерта, че колкото и да е трудно - украинците трябва да намерят сили в себе си, за да дадат отпор на руските завоеватели, предаде УНИАН. 

"Задачата пред нашата държава е да прояви сила и да не допусне врагът да вземе инициативата, да не допусне да се укрепи", заяви Зеленски. 

Във вечерното си обръщение на 8 декември той призова украинците да запазят устойчивостта си на фона на очакваните руски атаки срещу гражданската инфраструктура тази зима, съобщи „Киев Индипендънт“.

Последните призиви на украинския президент за устойчивост идват в момент, когато войната на Русия в Украйна продължава вече втора зима. Миналата зима, между октомври 2022 г. и февруари 2023 г., руските сили се опитаха да осакатят енергийната мрежа на Украйна с масирани удари, които доведоха до чести прекъсвания на електрозахранването и липса на отопление в цялата страна.

По време на обръщението си президентът също така благодари на войниците и командирите за тяхната "издръжливост и доблест" с наближаването на най-студените месеци на зимата. Обръщението бе след среща по-рано през деня с главнокомандващия Валерий Залужни и командири от различни сектори.

Тази зима официалните лица очакват, че страната отново ще бъде изправена пред много от същите предизвикателства, както миналата година. През октомври президентът Зеленски предупреди, че Русия вероятно ще се опита да унищожи енергийната инфраструктура на Украйна.

Длъжностни лица предупредиха също, че Москва ще изстреля рекорден брой безпилотни самолети срещу Украйна. В края на ноември Киев се защити от най-мащабната атака на нейна територия, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г., като на 25 ноември свали 74 от 75 руски дрона.

Тъй като Украйна се подготвя за още атаки, международните съюзници също увеличиха подкрепата си за Украйна. Тази седмица Обединеното кралство обяви 9,8 млн. долара допълнително финансиране към зимния пакет за хуманитарна помощ на Украйна в размер на 46,3 млн. долара

"Уолстрийт джърнъл" с позоваване на западни дипломати прогнозира, че "Украйна преминава към стратегическа отбрана, опитвайки да спре придвижването на руската армия"

Изданието отбелязва, че "Украйна се оказа в крайно сложна геополитическа ситуация, на която влияят няколко фактора: не съвсем успешното лятно контранастъпление, риск от спиране на помощта на САЩ заради натиска на републиканците в Конгреса, неспособността на ЕС със съвместни усилия да осигури достатъчно военна помощ за Украйна, забележимият преход на руската икономика на военни релси. По всичко изглежда, че войната ще се проточи. Новото мощно украинско контранастъпление вероятно ще е през 2025 г.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Над Украйна ще надвисне "смъртна опасност", ако Западът оттегли финансовата си помощ за съпротивата срещу Русия, предупреждава първата дама на Украйна Олена Зеленска в интервю за Би Би Си, цитирано от ДПА и БТА. Зеленска заявява, че хората в нейната страна ще бъдат оставени да умрат, ако светът се умори да осигурява помощ.

"Ние наистина се нуждаем от помощ. Казано с прости думи, нямаме право да се уморяваме от тази ситуация, защото ако го направим, ще умрем. И ако светът се умори да ни помага, той просто ще ни остави да умрем", казва съпругата на украинския президент.

Тази седмица Сенатът - горната камара на Конгреса на САЩ, където управляват републиканците, блокира закон за отпускане на помощи за Украйна в размер на милиарди долари, подкрепен от Демократическата партия. В четвъртък британският министър на външните работи Дейвид Камерън използва посещението си във Вашингтон, за да предупреди републиканците, че блокирането на новия пакет от помощта за Украйна е "коледен подарък" за Путин.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата