Медия без
политическа реклама

В Украйна разкриха заговор за убийство на Зеленски

Арестувани са служители на службата за охрана, които са готвели покушения и срещу Буданов и Малюк

07 Май 2024
СБУ задържа двама висопоставени служители на Службата за охрана, които са готвели покушения срещу Зеленски, Буданов и Малюк
Служба за безопасност на Украйна
СБУ задържа двама висопоставени служители на Службата за охрана, които са готвели покушения срещу Зеленски, Буданов и Малюк

Службата за безопасност на Украйна (СБУ) е арестувала двама полковници от Управлението за държавна охрана на Украйна, които заедно с още трима души са готвили покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски, шефа на СБУ Василий Малюк, шефа на ГУР Кирило Буданов и други топ чиновници по поръчка на руските спецслужби. Те са обвинени в държавна измяна.

Един от арестуваните е полковник Андрей Гук, който е приближен до шефа на службата за охрана Сергей Рудю, комуто е кум, съобщи "Страна". Другият задържан е полковник на име Деркач.

"При обиските са намерени и иззети средства за поразяване, както и други доказателства за престъпна дейност", съобщава СБУ.

Двамата полковници предавали секретна информация за придвижването на Зеленски, Буданов и Малюк. Те са търсили изпълнители сред военните, които са приближени до охраната на президента, които "биха могли да вземат държавния глава като заложник, а след това да го убият".

СБУ твърди, че Буданов е трябвало да бъде убит до Великден с ракетен удар по дома, където е трябвало да се намира и чийто координати са били предадени в Москва. След това с дронове е трябвало да бъдат убити останалите в къщата, а с още една ракета да бъдат заличени всички следи. FPV-дронове, заряди за ракетни установки и противопехотни мини са били доставени от полковник от службата за охрана от друг регион на Украйна. Записани са разговори на потенциалния изпълнител на терористичния акт с "ръководител" от Федералната служба за сигурност на Русия.

Контррозвідка та слідчі СБУ зірвали плани фсб із ліквідації Президента України та інших представників вищого військово-політичного керівництва держави. Реалі...

 Според "Страна" всички заподозрени са арестувани още в събота. Полковник Гук е задържан в дома си, като при обиска е намерено оръжие, което е обявено за изчезнало от службата за охрана още на 24 февруари 2022 г., както и взривни вещества. Намерени са и доказателства за сътрудничество с руските спецслужби.

Деркач е задържан в Сумска област, където е бил за Великден.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата