Медия без
политическа реклама

Украйна показа как Унгария приглася на Русия

"Санкциите не работят" и няколко други твърдения са типични примери за руска пропаганда в Европа

24 Юли 2022
Виктор Орбан
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че някои изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан са "пример за руска пропаганда", цитиран от БГНЕС.

"Санкциите не разклатиха Русия" е класически пример за руска пропаганда", се казва в публикуваното във Фейсбук изявление. В България тази фраза е използвана от президента Румен Радев под формата "Санкциите не работят".

Николенко оспорва и мнението на Орбан, че вкарването на модерни оръжия в Украйна само увеличава продължителността на конфликта. "Предоставянето на оръжия на Украйна спасява живота на украинците", написа той.

По-рано Орбан заяви, че антируските санкции на ЕС не допринасят за разрешаването на ситуацията в Украйна и че предоставянето на оръжия от НАТО на украинската страна удължава конфликта, тъй като Русия е заинтересована да изключи възможността за нападение от украинска територия.

Според Орбан ЕС се нуждае от нова стратегия за мирни преговори по отношение на конфликта в Украйна, тъй като санкциите срещу Русия не проработиха, припомня БГНЕС. Целта на новия подход на ЕС трябва да бъде "разработването на ефективно предложение за мир". „Нуждаем се от нова стратегия, която трябва да се фокусира върху мирните преговори и формулирането на продуктивно мирно предложение“, каза той.

Сметката на Запада, че санкциите ще отслабят Русия и ще й навредят повече, отколкото на Европа, а целият свят ще подкрепи европейците, се провали, каза още унгарският премиер.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Във вчерашна реч в румънския град Бъйле Тушнад, където има голяма унгарска общност, Орбан заяви, че западната стратегия е изградена върху четири стълба: първият е, че Украйна може да спечели войната срещу Русия с натовски оръжия; вторият е, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство; а другите са, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа, и че светът ще се обедини в подкрепата си за Европа.

Орбан каза, че тази стратегия се е провалила и европейски правителства рухват "като в игра на домино", цените на енергията са се повишили и сега има нужда от нова стратегия. "Качили сме се в кола, на която и четирите гуми са спукани: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин", заяви той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата