Медия без
политическа реклама

Украински пехотинци ще получават бойно обучение в България

Военният министър предложи това пред министрите на отбраната на ЕС в Люксембург

22 Апр. 2024
Министерство на отбраната
Атанас Запрянов (вдясно) в Брюксел

В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е декларирала в Люксембург готовност да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната, посветено на участието на миинистъра на отбраната Атанас Запрянов в заседание на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

България декларира вече готовност за обучение на бойни санитари. Освен това обучава украински пилоти на английски език в София и Варна. 

България ще дава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

В началото на декември м.г. бе обявено и че България ще дава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16. Тогава  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ. Подписано бе от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от тогавашното мнозинство.

С това решение, което беше прието в спешен порядък, бе решено да бъдат предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна". Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Пак с това решение бе разрешено на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници. Вероятно точно това предлага сега и Запрянов в Люксембург. 

В понеделник министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна. Министър Запрянов е потвърдил решимостта на страната ни да продължи да оказва военна помощ на Украйна, докогато е необходимо. „България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителите й способности“, посочи министърът, цитиран от 

В момента в България се обучават над 30 украински военни. Те учат английски език в София и Варна. Това обяви военният министър Тодор Тагарев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той не конкретизира посоката на обучение, но вероятно става дума за пилоти и инженерен състав.

Той информира за доставената военна помощ през изминалата година, която продължава и през настоящата. На базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще се достави на Украйна.
„Европейският инструмент за мир е важен политически инструмент, който трябва да продължим да използваме в подкрепата си за Украйна“, подчерта министър Запрянов. Той определи военната подкрепа, предоставена от складовите наличности на държавите-членки на ЕС, като работещ подход в отговор на неотложните нужди на Украинските въоръжени сили.

В същото време министърът на отбраната подчерта, че за дългосрочната подкрепа на Украйна съществена роля ще има съвместното придобиване чрез обществени поръчки, свързано с производствения капацитет на отбранителната индустрия. Във връзка с новата Европейска програма за отбранителна индустрия, предвиждаща наред с другите мерки и финансови стимули от европейския бюджет, той призова за прилагане на приобщаващ подход с включване на отбранителните индустрии на всички държави-членки, добавят от МО.

Ключови думи:

Атанас Запрянов, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?