Медия без
политическа реклама

Танковете към Украйна тръгват, но ще пътуват бавно

Доставката на обещаната бронирана бойна техника изисква сложна логистика

26 Яну. 2023
Танкове "Ейбрамс" участват в учения на НАТО в Европа, но Пентагонът засега не казва дали би отделил от европейските си арсенали обещаните 31 бройки.
ЕПА/БГНЕС
Танкове "Ейбрамс" участват в учения на НАТО в Европа, но Пентагонът засега не казва дали би отделил от европейските си арсенали обещаните 31 бройки.

Танковете "Леопард-2" от Германия за Украйна ще пристигнат в края на март, началото на април, обяви германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от "Вашингтон пост". Той добави, че обучението на украинските войници на германските бойни машини на пехотата (БМП) "Мардер" ще започне през следващите няколко дни, "а за украинските войници, които ще бъдат обучавани на "Леопард", това ще стане малко по-късно".

Според германската телевизия Ен Те Фау, цитирана от БТА, в Европа има над 2000 танка "Леопард" с различни модификации. Предполага се, че с оглед намеренията, изразени от страни съюзнички на Украйна, до месец-два Киев ще може да получи близо 300 такива тежки танка.

Но американските танкове "Ейбрамс" едва ли ще пристигнат в Украйна напролет,

доколкото според официални лица вероятно ще бъдат поръчани на производителя, а няма да бъдат взети от наличните запаси на САЩ. Френски представител, пожелал анонимност, специално заяви вчера, че "леопардите" няма да са готови за използване от Киев в засилените боеве напролет, добавя "Вашингтон пост".

"Ню Йорк таймс" съобщи, че според американски служители разполагането танковете "Ейбрамс" може да отнеме години. За разлика от тях германските танкове "Леопард" се намират в Европа и могат да бъдат обслужвани в съседните на Украйна държави. Въпреки това всички те трябва да стигнат до бойното поле. Трябва да се създадат подходящи линии за снабдяване и поддръжка. Това е задължително секретна област, но разполагането няма да стане с едно натискане на копчето.

Украинското издание "Обозревател", цитирано от БТА,  анализира подробно тактико-техническите характеристики на танковете "М1 Ейбрамс", като подчертава например, че те могат да се движат с най-различни горива и да поразяват противникови цели от дистанция над 2500 метра, докато ефективната далекобойност на руските танкови оръдия "едва достига 2000 м".

Украйна ще получи 31 танка "М1 Ейбрамс" – достатъчно, за да формира или един танков батальон по своите стандарти, или три танкови роти в състава на различни бригади или батальони. Това са газотурбинни машини също като използваните вече от Киев съветски Т-80 и вероятно ще се използват по същия начин – не в танкови сражения, а за постигане на огнево превъзходство при щурмуване на населени места, уточнява "Обозревател".

Ще последва ли Франция примера на САЩ и Германия

и ще достави ли на Киев модерни тежки танкове? Ще склонят ли сухопътните й сили да се разделят с няколко от своите 226 танка "Льоклер"? Или ще изпратят само леки колесни AMX10-RC, постепенно изтегляни от въоръжение, както каза на 4 януари президентът Еманюел Макрон, пита се френският в. "Монд".

Максималната скорост на "Льоклер" е 80 км/ч; танкът може в движение да поразява цели на 4000 м разстояние, осигурявайки същевременно защита на екипажа, изброява пред вестника техническите данни полковник Александър дьо Фелигонд, командир на танкова рота, изпратена от Париж в Румъния след началото на войната в Украйна, за да подсили "защитата на източния фланг на Европа".

Френски и украински експерти продължават преговорите за снабдяване на Киев с "Льоклер", оценявайки по-специално съотношението цена/печалба, обяснил неназован официален източник, като изключил възможността за бързи доставки.

Изтребителите ще са "следващото голямо препятствие",

прогнозира Юрий Сак, говорителят на министерството на отбраната в Киев. "Ако получим такива, предимствата (за нас) на бойното поле ще са направо огромни", изтъква той.

Макар да "не изключва" този вариант, Лондон не проучва засега възможността да достави на Киев ракети с голям обсег, искани по-рано от украинския президент Володимир Зеленски. Кралството не планира и доставки на изтребители "Тайфун", за да се избегне ескалация на конфликта, заявяват източници на британския в. "Дейли телеграф". 

Междувременно обаче в светлината на дискусиите по темата американската компания "Локхийд Мартин" смята да увеличи производството на изтребители Ф-16, съобщава в интервю за "Файненшъл таймс" Франк Сейнт-Джон, главен изпълнителен директор на фирмата.

След решението на Берлин за танковете Киев заяви, че то е "първа стъпка", след която Германия трябва да предостави на Украйна изтребители "Торнадо" или "Тайфун", бойни кораби и подводници, Но Мари-Агнес Щрак-Цимерман, оглавяваща комисията по отбраната в Бундестага и горещо подкрепила изпращането на танкове, погледна скептично на тази молба, добавя всекидневникът.

Защото предоставянето на самолети води до съвсем различни предизвикателства и рискове, отколкото изпращането на танкове, подчертава "Независимая газета". "Ако един танк не се обслужва както трябва, той може да стои на място. Но ако става дума за самолет, той може да падне. И едва ли ще се постигне предимство във въздуха", обяснила Мари-Агнес Щрак-Цимерман, цитирана от БТА.

Ключови думи:

Украйна, танкове, доставка

Още по темата