Медия без
политическа реклама

Спътникът убиец „Космос-2558“ може да въвлече НАТО във войната

Русия може да атакува американски шпионски сателит и да предизвика конфликт в космоса

03 Ноем. 2022
Спътникът убиец следва орбитата на своята потенциална жертва
https://interestingengineering.com/
Спътникът убиец следва орбитата на своята потенциална жертва

Две светещи точки в нощното небе, които обикалят земното кълбо на всеки 90 минути, може да се окажат мястото, където Русия да влезе в конфликт с НАТО покрай войната в Украйна, пише днес брюкселското издание "ЕЮ Обзървър"

Първата точка, която се вижда дори с невъоръжено око, е американски шпионски спътник, наречен USA-326, изстрелян на 2 февруари в орбита на около 500 км над Земята и вероятно способен да прави снимки с подробности като четливи регистрационни табели на автомобили.

Втората точка, която следва от няколко секунди до 30 минути в почти идентична орбита на 50 км по-ниско, е руски военен спътник, наречен "Космос-2558".

Той е изстрелян на 1 август от космодрума Плесецк в Северозападна Русия в момента, в който USA-326 преминава над него, което изглежда като опит да се събере информация за американската наблюдателна сонда.

Двата спътника могат да се видят на видео, публикувано от Марко Лангбрук, холандски учен, който нарича това в своя блог "игра на котка и мишка от Студената война".

Действията на Русия са "наистина безотговорни", заяви американският генерал Джеймс Х. Дикинсън, отговарящ за Космическото командване на САЩ, пред телевизионния канал NBC на 10 август, в единствения досега коментар на високо равнище относно сателитния дуел.

Но истинската мисия на "Космос-2558" може да е по-зловеща от обикновеното контранаблюдение, като се имат предвид неговите възможности.

Той може да пусне малък, маневрен субсателит, въоръжен със снаряд, който да засече USA-326 и да го свали, показаха две руски фиктивни пускания на същата антисателитна система през 2019 и 2017 г.

Русия също така взриви един от собствените си спътници с наземно изстреляна ракета, наречена "Нудол", при тест през ноември 2021 г. - проява на заплаха с космическа агресия само три месеца преди нахлуването в Украйна.

А един руски официален представител, Константин Воронцов, повиши температурата миналата седмица, като заяви пред ООН, че западните спътници, за които се смята, че помагат на Украйна, например чрез събиране на разузнавателна информация или осигуряване на комуникационни връзки, "могат да бъдат легитимна цел за ответен удар".

Воронцов имаше предвид граждански сателити с двойна употреба, като Starlink на Space-X, а не военни, като US-326, но предупреждението му намери широк отзвук.

"Това е много обезпокоително и можете да сте сигурни, че Пентагонът го следи отблизо", каза във вторник (1 ноември) за EUobserver Барт Хендрикс, белгийски автор на статии за сателитната сигурност.

"Изглежда, че те [руснаците] изчакват подходящия момент, за да разположат този субсателит. Той все още не се е отделил, но когато това стане, може да се премести до американския спътник и да направи немислимото", каза той.

От своя страна НАТО мисли какво да прави, ако Русия атакува инфраструктурата му - горе или долу.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че министрите на отбраната, които се срещнаха в Брюксел миналия месец, са се договорили да засилят обмена на разузнавателни данни за космическите и подводните структури на фона на подозренията, че Русия е взривила газопровод в Балтийско море през септември, за да сплаши Запада.

На въпрос на EUobserver от тази седмица дали сателитен удар би предизвикал ответни действия от страна на НАТО, служител на НАТО отказа да отговори.

Вместо това той цитира Столтенберг от срещата в Брюксел, който каза: "Какви точно мерки ще предприемем, зависи от естеството на атаката. И ние никога няма да предоставим на нашите потенциални противници привилегията да определят къде точно минава прагът за член 5 [клаузата за взаимна отбрана на Договора за НАТО]".

Джейми Шей, бивш говорител на НАТО, който сега преподава военни науки в университета в Ексетър, Великобритания, бе по-откровен: "Всяко нападение от страна на Русия срещу сателити, използвани от държавите членки на НАТО, ще се разглежда като акт на агресия, който може да задейства член 5. Други съюзници, чиито сателити са повредени от космически отломки, причинени от руска атака, също биха могли да поискат активиране на член 5", добави той.

В доктрината на НАТО се казва, че при всички случаи ответните мерки ще бъдат "пропорционални" на акта на агресия.

САЩ са единственият съюзник на НАТО, който разполага с противоспътникови системи, разработени за първи път по време на Студената война. Те имат най-модерните шпионски сателити за прихващане на сигнали, намиращи се на висока орбита на 36 000 км над Земята.

Но според информация от открити източници, анализирана от Secure World Foundation, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, Русия е много по-напред по отношение на съвременните оперативни възможности за противодействие на сателитите.

За последен път САЩ изпробваха способностите си през 2008 г., когато свалиха един от старите си спътници на ниска орбита.

Те използваха модифицирана ракета земя-въздух, а не специализирано космическо оръжие, и няма признаци, че арсеналът им се е променил през последните години.

Но ако оставим настрана "Космос-2558" и "Нудол", Русия разгръща програмата "Буревестник" за спътници-убийци, изведени в орбита от изтребители. Тя е разработила лазерни оръдия, монтирани на камиони или базирани в Северен Кавказ, които могат да унищожават оптичните сензори на сателитите, правейки ги безполезни, макар че не е известно дали лазерните системи вече са в действие.

Освен това разполага с наземни системи за електронна война, които могат да заглушават комуникации и сателити с радарно изображение.

Антиспътниковото превъзходство на руския президент Владимир Путин може да е една от причините, поради които той би избрал космоса като театър на конфликт, в който да разкървави носа на НАТО.

Фактът, че Западът не би искал да сваля руски сателити в отговор, дори ако можеше да го направи, също е фактор в неговите изчисления.

Извършеният от Русия през 2021 г. тест на "Нудол" създаде "повече от 1500 парчета проследими орбитални отломки" и "стотици хиляди по-малки", съобщи тогава Космическото командване на САЩ.

Облакът от шрапнели накара астронавтите в Международната космическа станция, включително руските, да направят маневри за избягването му на 25 октомври, когато той премина покрай тях. Ако някога се стигне до война в космоса с използване на кинетични оръжия в голям мащаб, космосът ще се напълни с отломки до такава степен, че ще бъде невъзможно да се използва за каквито и да било сателити.

Русия има опит в безотговорното си поведение в небето.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?