Quantcast

Медия без
политическа реклама

Симонян: Все едно Киев изпраща повиквателните

25 Септ. 2022

Главният редактор на руската държавна телевизия RT Маргарита Симонян, която е твърд поддръжник на Кремъл, изрази гняв, че въоръжените сили РФ изпращат повиквателни до грешни хора.
"Вчера официално беше обявено, че мобилизацията не важи за редовните и вечерните студенти. Днес от военните комисариати казват, че "това се отнася само за наборните, а не за мобилизираните". Съобщено беше, че може да бъдат набирани редници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев", написа Симонян в "Телеграм".

Малко по-късно Симонян призова да ѝ изпращат "всички КОНКРЕТНИ случаи на НЕЗАКОННИ действия по мобилизация". "В момента към мен и другите наши момчета идват хиляди сигнали на мобилизирани. Изпратете подробности: пълно име, година на раждане, служил - не е служил, коя служба за военна регистрация и вписване и в какво, според вас, е незаконността на военната служба." След това Симонян започна да публикува конкретни случаи.

Във военкоматите пристигнали майки на 43-годишни мъже, получили повиквателни. Според указа на руския президент Путин, редниците и сержантите, които ще бъдат мобилизирани, трябва да са не по-възрастни от 35 години и да имат боен опит, офицерите - не по-възрастни от 55 години. "Никой не говори с тях, абсолютно! Никой не дава информация, всички са груби. Казаха, че просто няма достатъчно хора до 35 години. Изпратиха едно момче - има майка инвалид, живее сам с майка си. Един чака медицинско потвърждение, че има язва на стомаха. И зле виждащи, и с очила, и с болни стави..."

Повиквателна получил главният режисьор на Ярославския театър Волковски, който е на 56 г.

В селище от градски тип Таловая, Воронежска област, началникът на администрацията и военната служба служба без призовка се опитвал да мобилизира 41-годишен редник. Мъжът не е участвал във военни действия, той се грижи за инвалид от 1-ва група.

Във Волгоградска област е мобилизиран 63-годишен подполковник от запаса с диабет и мозъчна исхемия. Въпреки поставените диагнози медицинската комисия го признава годен за служба.

Според изявлението на Министерството на отбраната руснаците, които постоянно се грижат за член на семейството или инвалид от I група, не подлежат на мобилизация. Но в района на Калуга беше мобилизиран 24-годишен човек, който сам се грижи за болна възрастна баба (той няма родители). 

Министерството на отбраната заяви, че сред необходимите военни специалности има длъжности, които могат да бъдат заемани от жени (например медицински работници), но нуждата от такива специалисти е минимална. Но в същото време жените се мобилизират, въпреки факта, че имат непълнолетни деца. И така, във Владимир службата за военна регистрация и вписване изпрати призовка до кардиолог, който сам отглежда двама непълнолетни. Жената вече е откарана в учебното поделение в град Ковров. По думите ѝ освен нея в поделението има още три мобилизирани жени. 

Служителите на военно-промишления комплекс не подлежат на мобилизация. В Ленинградска област обаче е изпратена призовка на Николай К., служител на Ленинградския механичен завод "Карл Либкнехт".

Не се спазва алинеята за забрана за мобилизиране на редовни студенти. Според съобщения в медиите, студент Артем С., който все още не е служил в армията, е бил мобилизиран във Владимирска област. Сега той е в тренировъчния център в Ковров. Подобни нарушения са регистрирани на Сахалин и в Бурятия.

Антон Юриевич М., артист на оркестъра на НГАТОиБ, карал срочна служба в Централния военен оркестър на Министерството на отбраната, Москва, във военната си книжка се води като "музикант". Без да е преминал медицинска комисия, му е връчена призовка за 26.09.2022 г. В момента той вече е на 35 години. По-лошото в случая е, че той е със счупен гръбнак и с изкуствени прешлени. 

---

За ексцесии при мобилизацията в Русия призна шефката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко. В личния си канал в Telegram тя определи връчването на повиквателни на хора, които не отговарят на правилата за подбор като "недопустими".

Още по темата