Медия без
политическа реклама

Шефът на ЦРУ: Китай още мисли дали да изпрати оръжия в Русия

26 Февр. 2023
БГНЕС

В ексклузивно интервю за CBS News директорът на ЦРУ Бил Бърнс потвърди възможността Китай да изпрати смъртоносна помощ на Русия във войната си срещу Украйна.

"Уверени сме, че китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносна техника", каза Бърнс пред "Face the Nation". 

Разкритието, че президентът на Китай Си Дзинпин обмисля тази ескалация, е драматична промяна от миналите оценки на администрацията на Байдън. По-рано този месец Бърнс каза на студентите от университета в Джорджтаун, че Си е бил готов "много неохотно да предостави смъртоносното оръжие на Русия, което тя да използва в Украйна, от което руснаците са много заинтересовани."

Бърнс подчерта, че Китай все още не е взел решение да прехвърли смъртоносна помощ на Русия и хвърли светлина върху логиката, която стои зад решението на администрацията на Байдън да направи това разузнаване публично достояние.

"Ние също не виждаме да е взето окончателно решение и не виждаме доказателства за действителни пратки на смъртоносно оборудване", каза Бърнс. "И затова, според мен, секретар Блинкен и президентът смятат за важно да се изясни какви биха били и последствията от това", добави той.

Бърнс потвърди, че планът на САЩ е да възпре подобни доставки.

Миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкен каза Face the Nation че Китай активно обмисля да предостави смъртоносна подкрепа, включително оръжия и боеприпаси, за да помогне на Москва във войната срещу Украйна. Седмици преди нахлуването на Русия в Украйна, руският президент Владимир Путин и Си потвърдиха тяхното партньорство. САЩ вече санкционираха китайски компании, които предоставиха несмъртоносна подкрепа на руските наемници, включително сателитни изображения, за да помогнат за насочване на оръжия в бой. 

"Мисля, че китайците също се опитват да претеглят последствията от осигуряването на смъртоносна техника", каза Бърнс. 

"Няма чуждестранен лидер, който да наблюдава по-внимателно опита на Владимир Путин в Украйна, еволюцията на войната, отколкото Си Дзинпин", каза Бърнс. ЦРУ не вярва, че Си е взел решение дали да нахлуе в Тайван. 

"„Мисля, че трябва да вземем много сериозно амбициите на Си по отношение на това в крайна сметка да контролира Тайван. Това обаче според нас не означава, че военен конфликт е неизбежен “, каза Бърнс. "Мисля, че нашата преценка е, че президентът Си и неговото военно ръководство днес се съмняват дали биха могли да извършат това нашествие."

Шефът на ЦРУ разказа за тайно пътуване, което предприел в Киев в дните преди руската инвазия.

"Президентът Байдън ме помоли да отида в Киев, за да изложа за президента Зеленски най-новото разузнаване, което имахме, което подсказваше, че това, което Владимир Путин планира, е мълниеносен удар от границата с Беларус, за да завземе Киев за няколко дни “, каза Бърнс. "Мисля, че президентът Зеленски разбра какво е заложено и срещу какво се изправи."

„Нашите украински разузнавателни партньори също имаха добра информация за това, което идва... И мисля, че това даде своя принос точно преди началото на войната.", заяви Бърнс.

Преди три месеца г-н Байдън изпрати Бърнс да се срещне със Сергей Наришкин, неговия руски колега, и да го предупреди да не използва ядрено оръжие. Бърнс определи срещата като "доста вдъхновяваща." 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦРУ, Китай, оръжия, Русия

Още по темата