Медия без
политическа реклама

САЩ одобриха изпращането на F-16 в Украйна

Изтребителите ще дойдат от Дания и Нидерландия

18 Авг. 2023
БГНЕС
Украйна активно търси произведените в САЩ изтребители F-16, за да се противопостави по-успешно на руското въздушно превъзходство.

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за защита срещу руските нашественици, каза вчера американски официален представител, цитиран от Ройтерс и БТА. Самолетите ще бъдат пратени веднага след приключване на обучението на украинските пилоти.

Украйна активно търси произведените в САЩ изтребители F-16, за да се противопостави по-успешно на руското въздушно превъзходство.

„Пиша, за да изразя пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори за F-16", посочил е американският държавен секретар Антъни Блинкън в писма до своите колеги в Дания и Нидерландия. Одобрението на Вашингтон е необходимо за трансфера на военната технология на трета страна, каквато се явява Украйна.

През май президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение за украински пилоти на F-16. До момента обаче няма график за доставка на военни самолети в Украйна.

F-16 се произвежда от компанията „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin).

Ключови думи:

F-16, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?