Медия без
политическа реклама

Русия закъсва за бензин и търси внос

Петролни компании спешно купуват системи за ПВО

08 Апр. 2024Обновена
Украйна редовно атакува руски петролни рафинерии

Русия е поискала от Казахстан 100 000 тона бензин, защото закъсва за горива поради атаките на украински дронове срещу нейни петролни рафинерии. Според информация на Ройтерс, цитирана от БНР, към края на март атаките с дронове са извадили от строя около 14% от първичния петролен рафиниращ капацитет в страната.

Русия обикновено е нетен износител на гориво и доставчик на международните пазари, но прекъсванията на рафинериите принудиха нейните петролни компании да внасят. Беларус вече се е съгласил да помогне с доставките на бензин, но неговите резерви не са големи.

Властите твърдят, че към момента ситуацията на местните пазари на горива е стабилна. Русия въведе шестмесечна забрана върху износа на бензин от 1 март. Но забраната може да се удължи, ако не се стабилизира ситуацията в страната.

 

Казахстан също ограничи износа на гориво до края на годината, освен за хуманитарни цели. Резервите му от бензин А-92 са били 307 700 тона към 5 април, а запасите от бензин А-95 са били 58 000 тона. Запасите от дизел са били 435 300 тона, а запасите от реактивно гориво са общо 101 000 тона.

Заради мащабните наводненията в Орск рафинерията там също спря производството.

Руските петролни компании изграждат собствени системи за противовъздушна отбрана, пише “Важни истории”.

През последната година руски петролни компании като “Роснефт”, “Лукойл”, “Транснефт” и други са закупили оборудване за борба с дронове на стойност най-малко 1 милиард рубли. Изданието е открило почти 300 търга за обществени поръчки.

“Роснефт" закупува преносими системи за борба с БПЛА, оръдия за борба с дронове и стационарни системи за електронно откриване и сваляне на дронове. Освен това компанията се готви да изгради мрежи, опънати над петролните съоръжения, които трябва да задържат и обездвижват дроновете.

Експертите, интервюирани от изданието, са скептични относно този вид защита срещу дронове. Военният експерт Кирил Михайлов каза, че мрежите са неефективни срещу украинските БПЛА, както и оръдията за борба с дронове.

Според изчисленията на "Вьорстка" вече над половината от капацитета на големите петролни рафинерии в Русия е бил в обсега на украинската армия. Става дума за най-малко 16 завода, които представляват 52% от общата нефтопреработка на най-големите предприятия в индустрията - почти 160 милиона тона нефт годишно. 10-12 от тях вече са ударени.

Украйна вече предприе няколко успешни атаки с украински дронове срещу руските рафинерии, разположени дълбоко във вътрешността на вражеската територия. Три петролни ударени съоръжения в руската Самарска област на Волга - "Новокуйбишевска", "Куйбишевска" и "Сизран", се намират на повече от 1000 километра източно от Украйна, например. С подобни атаки Украйна иска да наруши руското производство на гориво, така че военните да получават по-малко доставки. Намаляват и приходите от добива на петрол, който Москва използва за финансиране на войната.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?