Медия без
политическа реклама

Русия удари с ракета детска болница в Киев

37 души са загиналите, 170 са ранените при масираната атака срещу украински градове

08 Юли 2024Обновена
Много деца са ранени при ракетния удар срещу детската болница в Киев
Телеграм
Много деца са ранени при ракетния удар срещу детската болница в Киев

Русия проведе най-масираната ракетна атака срещу Украйна за последната една година. Изстреляни са 38 ракети от различен вид. Украинската ПВО е свалила по-голямата част от ракетите - 30, но въпреки това има разрушения. 37 души са загинали, между които 3 деца, а 170 са ранените, между тях 13 деца. 

В Киев едната от ракетите попадна в детската болница "Охматдит". "Ударът е по корпуса, където децата получават диализа. Разрушени са операционните, реанимационното и онкологичното отделения. Има много ранени, вероятно и жертви", съобщи здравният министър Виктор Ляшко. Много граждани на Киев помагат при разчистването на отломките. Тази вечер изпод развалините бяха извадени телата на две деца и майките им. 

"Под развалините има хора", написа в Телеграм по обяд украинският президент Володимир Зеленски. Той обясни, че "Охматдит" е една от най-важните болници не само в Украйна, но и в Европа, и е изключително ДЕТСКА болница. "Охматдит" спасява и възстановява здравето на хиляди деца. Сега болницата е разрушена от руска атака, точният брой на ранените и загиналите не е окончателно известен. Сега всички помагат за разчистване на отломките: лекари, обикновени хора. Русия не може да не знае къде летят нейните ракети и трябва да отговаря за всички свои престъпления: срещу хората, срещу децата, срещу човечеството като цяло. Много е важно сега светът да не мълчи за това и всички да видят какво е Русия и какво прави", добави Зеленски.

 

 

 

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че поне 20 са загинали в Киев, а 61 са ранените, от които 7 са деца. Той написа, че ударите са били насочени главно към гражданска инфраструктура - разрушени са горните етажи на многоетажни блокове и административни сгради.

Малко по-късно Русия нанесе повторен удар по Киев - частично разрушен бе частният родилен дом "Исида" в Днепровския район. Известно е за 7 загинали и 3 ранени.

 

В Кривой Рог 10 души са загинали, а 47 са пострадали, съобщи ръководителят на областната администрация Александър Вилкул. 10 от ранените са в много тежко състояния. Има няколко попадения, в това число и по административна сграда.

В Покровск, Донецка област, загиналите са трима, написа шефът на областната военна администрация Вадим Филашкин. Те са загинали на територията на едно от предприятията.

Русия по традиция твърди, че са ударени военни обекти в градовете. "Сутринта в отговор на опитите за нанасяне на щети на обекти на руската енергетика и икономика бе нанасен групов удар по обекти на военната промишленост на Украйна и авиационни бази на ВСУ. Целите са достигнати", съобщи руското министерство на отбраната. То твърди, че болницата "Охматдит" и други граждаски обекти в Киев са пострадали заради падането на украинска ракета на ПВО, която била разположена в границите на града.

Твърдението веднага бе опровергано от видео в социалните мрежи, на което се вижда директно попадение на ракета в корпуса на болницата. Службата за безопасност на Украйна съобщи, че това е руска крилата ракета Х-101 и публикува снимки на отломките със сериен номер.

 

 

Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че е ударен склад за боеприпаси на военния завод "Артьом" в Киев. Тя не споменава за жертви и ранени, нито, че е пострадала детска болница.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?