Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия спира доставките на газ за Финландия още утре

Словакия и Австрия откриха сметка в рубли в "Газпромбанк", а Литва спира доставките на руски газ, нефт и ток

20 Май 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Русия ще спре доставките на газ за Финландия в събота сутрин, твърдят медийни източници в скандинавската страна. Според различни информации подаването ще бъде преустановено утре в 4:00 ч. местно време. Националната газова компания Gasum е получила писмо от "Газпромекспорт". 

Финландската държава има поставен краен срок до днес (20 май) да започне да изпълнява новото изискване на "Газпром" разплащанията вече да се извършват в рубли. По тази причина преди два дни Хелзинки обяви, че ще заведе иск срещу руския монополист в арбитражен съд, който да разгледа условията по договора.

"Gasum не приема изискванията на "Газпром" да премине към плащане в рубли и няма да извършва такива, нито пък ще се съобрази с предложеното споразумение за плащане. Освен това двете компании имат съществени разминавания и по други искове по отношение договора, които ще бъдат разгледани от независим арбитраж", съобщи държавната финландска компания.

От  "Газум" посочват, че ще продължат да доставят газ на своите потребители от други източници през Балтийския конектор.

От ръководството на компанията заявяват, че Финландия внимателно се е готвела за този момент, така че да няма прекъсване на доставките на природен газ за потребителите през следващите месеци. Финландия внася по-голямата част от газа си от съседна Русия, но газът представлява само около 5% от годишното енергийно потребление, отбелязва Ройтерс.

 

ЛИТВА СЕ ОТКАЗВА ОТ РУСКИ ГАЗ, НЕФТ И ТОК

Литва престава да получава руско електричество от 22 май, съобщи литовският електроенергиен оператор Litgrid. Страна спира сътрудничеството си с руската "Интер РАО".

Така страната престава да ползва всички видове руска енергия - газ, нефт и ток. 

 

ТРАНЗИТНИ СПОРОВЕ

Същевременно украинската "Нафтогаз" обяви, че все още не е получила дължимата сума от "Газпром" за транзит на газа към Европа за следващия месец.

От Киев също намекнаха, че съзират в това началото на съдебен конфликт с руската компания, който вероятно също ще трябва да бъде разрешен в арбитражен съд.

Украйна обяви, че спира транзита на газ за Европа през една от ключовите станции заради форсмажорни обстоятелства.   От сряда операторът на ГТС на Украйна (OGTS) спира транзита на газ за Европа през газоразпределителната станция Сохрановка в Луганска област.

 

АЛТЕРНАТИВА ОТ ИЗРАЕЛ И ЕГИПЕТ

ЕС планира до лятото да сключи тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ като част от усилията за прекратяване на зависимостта от Русия, написа в блога си ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

"Що се отнася до диверсификацията на доставките, Европейската комисия и САЩ вече се споразумяха за допълнителни доставки на втечнен природен газ. Работим и с Канада по възможни доставки на втечнен природен газ и водород. ЕС планира до лятото да сключи тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ", съобщи Борел.


СМЕТКИ В РУБЛИ

Междувременно словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ. Така на практика Братислава прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво.

Европейската комисия обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Същевременно Брюксел препоръча да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

От SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Словакия. От "Газпром" пък отказаха коментар, но вчера руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54-те клиенти на компанията вече са открили сметки в рубли в "Газпромбанк".

Тази вечер OMV съобщи, че открива сметка в рубли в "Газпромбанк" и твърди, че не нарушава санкциите на ЕС. А канцлерът Нехамер нееднократно опроверга неофициалните информации, че Австрия все пак ще открие сметка в рубли. 

Италианският енергиен гигант ENI SpA съобщи във вторник, че временно открива две сметки в "Газпромбанк" - една в евро и една в рубли, но добави, че прави това превантивно. Компанията заяви, че е направила това като предпазна мярка, като се има предвид, че плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.

Италианският енергиен гигант Eni заяви, че открива сметки в евро и в рубли, за да изпълни дължимите в близко време плащания за доставка на руски газ, като по този начин изпълнява исканията на Москва, съобщи Франспрес.

 

Ключови думи:

Русия, Финландия, газ, Газпром

Още по темата