Медия без
политическа реклама

Русия преброи, че има само шестима приятели в света

Една година след началото на агресията режимът на Путин остава все така изолиран

24 Февр. 2023Обновена
Резултатът от гласуването предизвика аплодисменти в залата на Общото събрание на ООН
Стопкадър от екрана
Резултатът от гласуването предизвика аплодисменти в залата на Общото събрание на ООН

Само шест държави изразяват солидарност с Русия в деня на първата годишнина от нейната агресия в Украйна. Преброяването стана при гласуването на резолюция на специалната сесия на Общото събрание на ООН, чийто съвносител е България заедно с другите държави от ЕС.

Документът, който настоява да се потърси отговорност за престъпленията в Украйна, бе подкрепен от 141 държави. Седем гласуваха против, като до Русия се наредиха Беларус, КНДР, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия. 32 делегации се въздържаха, включително Китай, Индия, Южна Африка и по-малки държави от Африка и Централна Азия.

Не бяха одобрени поправките, внесени от Беларус, които включваха призив за преговори и забрана на доставките на оръжие за Киев. Минск предложи да се премахнат от документа разпоредбите, които приписват отговорност за началото на конфликта на Москва и я призовават незабавно да изтегли войските си от Украйна.

В резолюцията се казва по-специално, че отговорността за престъпленията на украинска територия трябва да бъде потърсена чрез разследване и "наказателно преследване на национално и международно равнище".

Москва може да се похвали само с двама нови приятели - Мали и Еритрея, които при гласуването преди една година се бяха въздържали. В Мали засилена активност има наемническата частна армия "Вагнер" на Евгений Пригожин. Затова пък Южен Судан премина от лагера на въздържалите се към осъждащите агресията. 

Резолюцията няма задължителна сила, но и Русия не може да ѝ наложи вето, както би постъпила, ако се гласуваше в Съвета за сигурност на ООН. Документът има политическа стойност, защото показва колко голяма е международната изолация на режима на Путин и потвърждава въпреки неговото високомерие, че светът признава международни правила.

Резолюцията настоява Русия незабавно и безусловно да се изтегли от всички окупирани украински територии и да уважава международно признатите граници. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?