Медия без
политическа реклама

Русия повиши с 5 години възрастта за военна годност

18 Юли 2023
Войната в Украйна увеличава нуждата от пушечно месо
ТАСС
Войната в Украйна увеличава нуждата от пушечно месо

Държавната дума прие на трето и последно четене законопроект, който повишава с пет години възрастовата граница за оставане в мобилизационния резерв на редица граждани с военни звания, предаде ТАСС.

Документът беше внесен в пленарната зала от група депутати начело с председателя на комисията по отбрана в Думата Андрей Картаполов през ноември миналата година. Законът "За военния дълг и военната служба" определя нови възрастови граници за гражданите с чинове на войници, моряци, сержанти, старшини, прапоршчици и мичмани, които да останат в резерва. Възрастовата граница за тези лица, подлежащи на военна служба, които принадлежат към първата категория, се повишава от 35 на 40 години, за втората категория - от 45 на 50 години, а за третата категория - от 50 на 55 години.

Съответно се увеличава и възрастовата граница за престой в мобилизационния резерв. Съгласно действащите норми пределната възраст за престой в резерва съответства на пределната възраст за престой в резерва, установена за гражданите от втора категория на резерва. Сега за гражданите с военно звание старши офицер тя ще бъде 65 години (днес в повечето случаи е 60 години), за тези с военно звание младши офицер - 60 години (днес 55 години), а за тези с други звания - 55 години (днес 45 години). Възрастовата граница за мобилизационния резерв за граждани от запаса с военни звания на висши офицери остава 70 години.

Новите норми ще влязат в сила на 1 януари 2024 г. Предвижда се преходен период до 1 януари 2028 г., така че гражданите от резерва да бъдат поетапно прехвърляни към пенсия. Така гражданите, които ще навършат 50 години през 2024 г., ще останат в резерва до 51-годишна възраст, а тези, които ще навършат 50 години през 2025 г. - до 52-годишна възраст. Гражданите, които ще навършат 50 години през 2026 г., ще останат в резерва до 53-годишна възраст, а през 2027 г. - до 54-годишна възраст. От 1 януари 2028 г. всички граждани с военни звания войници, моряци, сержанти, старшини, прапоршчици и мичмани ще останат в резерва (съответно в мобилизационния кадрови резерв) до навършване на 55-годишна възраст. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, пенсия

Още по темата