Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия атакува Киев с рекорден брой дронове

Почти всички безпилотни апарати са свалени от ПВО на Украйна

25 Ноем. 2023Обновена
Полиция на Киевска област
Останки от свален над Киев дрон "Шахед"

Русия е атакувала Украйна в събота вечерта с рекорден брой бойни дронове, потвърдиха украинските военновъздушни сили, като представиха данните в сутрешно резюме, предаде руската секция на Би Би Си.

В него се казва, че за масирания набег срещу Украйна са били използвани около 75 ударни БЛА Shahed-131/136, а 71 дрона са били унищожени от противовъздушната отбрана. 

Руските сили съзнателно са нанесли масиран удар с дронове-камикадзе в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и УНИАН.

"Над 70 "шахеда" (ирански дронове-камикадзе, използвани от Русия - бел.ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен терор. Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива", подчерта Зеленски в своя канал в Телеграм, коментирайки нощното нападение.

"Нашите войници свалиха повечето от безпилотните самолети. За съжаление, не всички. Но работят по укрепването на въздушната ни отбрана, за да свалят повече. И работим по-нататък за обединяване на света в защита срещу руския терор. Терористичната държава трябва да загуби и да отговаря за това, което е направила", добави украинският президент.

В навечерието на 90-ата годишнина от Гладомора руската армия е извършила най-мащабното си нападение с дронове срещу украинската столица, подчерта и кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Укринформ.

При нападението тази нощ са били използвани рекорден брой дронове-камикадзе "Шахед-131/136", съобщиха и украинските военновъздушни сили. Киев е бил основната мишена на атаката, проведена на няколко вълни и от различни посоки.

Както съобщи говорителят на Киевската градска военна администрация Михайло Шаманов, силите за противовъздушна отбрана на Украйна са прихванали над 40 дрона камикадзе, насочени към столицата. Говорителят на ВВС Юрий Игнат опроверга, че дроновете са нов ирански модел. "Те са модификация на сегашните модели, новото е, че са черни, покрити са с карбон, за да се забелязват по-трудно през нощта и отблъскват вълните на радарите", каза той. 

 

Ключови думи:

атака с дронове

Още по темата