Медия без
политическа реклама

Путин одобри евакуацията на окупирания Херсон

05 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин публично одобри евакуацията на цивилни граждани от окупирания от Русия украински град Херсон, предаде Би Би Си. Силите на Киев непрекъснато напредват към стратегическото пристанище в южната част на страната.

Руският държавен глава заяви, че хората, живеещи в опасните райони, трябва да напуснат, тъй като "цивилното население не трябва да страда". Съобщава се, че най-малко 70 000 души вече са преместени от Херсон - единствения голям град, който Москва завоюва след нахлуването на войските ѝ в Украйна през февруари.

Цивилното население, изложено на риск от обстрел и нападения, трябва да бъде "изведено", заяви Путин по време на празника за Деня на единството на Червения площад в Москва вчера. Киев обвини Кремъл в насилствено депортиране на украински цивилни граждани - което се счита за военно престъпление, въпреки че Москва отрича това.

Интензивните ракетни и безпилотни удари на Русия по гражданската инфраструктура в цяла Украйна причиниха много жертви и тежки щети и принудиха Киев да налага режим на тока. Служителят на Кремъл в Херсонска област Кирил Стремусов, заяви пред руски медии, че Москва "вероятно" ще изтегли войските си от района.

Херсон беше превзет скоро след като Русия нападна съседката си на 24 февруари, но напоследък украинските сили постоянно си възвръщат територии в покрайнините на града. В средата на миналия месец цивилното население за първи път беше призовано да напусне Херсон, тъй като руската армия превключи града в отбранителен режим.

По-късно военни командири заявиха, че са приключили операцията по евакуация на жителите на града преди очакваните сражения в него.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Кремъл, че прибягва до "енергиен тероризъм", тъй като руските войски постигат малко успехи на бойното поле, разказва БНР. Той съобщи, че 4. милиона души са останали без ток след руски атаки срещу енергийната мрежа.
Войната навлезе в нова фаза. Докато войските на фронта са затънали в калта, двете страни трупат сили за решителни зимни действия. Но подготовката не се ограничава само с мобилизация на граждани, тяхната подготовка и създаването на нови подразделения.

Още по темата