Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин използва взрива на Кримския мост за нови заплахи

Руският президент днес прокара версията не за ТИР, а за зърновоз, с който бил превозен експлозивът

14 Окт. 2022Обновена
Стопкадър от екрана
Путин се стремеше да изглежда уверен, но пристъпваше неспокойно по време на пресконференцията

Руският президент Владимир Путин каза днес на пресконференция в Астана, че е получавал непотвърдена информация за зърновоз, тръгнал от Одеса с взрив, който накрая се възпламенил на Кримския мост. Чул, че такава версия била развита от Федералната служба за сигурност (ФСБ), но не било установено точно дали такъв камион (зърновоз) е потеглил от пристанището на украинския град. Според първоначални руски твърдения камионът се отправил от Одеса, минал през Русе, после през Черно море стигнал до Грузия, а оттам продължил към Армения, Русия и Кримския мост, където се взривил.

Путин каза:  "ФСБ констатира, че твърде вероятно взривът за извънредното произшествие на Кримския мост е бил изпратен по море - но засега е неизвестно дали е използван зърновоз". По думите му, ако се изясни, че хуманитарните коридори се използват за терористични актове, това ще постави под въпрос зърнената сделка, но засега няма такава информация. По-рано ФСБ твърдеше, че камионът тип ТИР бил натоварен с полиетиленово фолио за маскировка на взрива. Даже бяха показани кадри от проверката му на влизане на Кримския мост. Зърновозите обаче имат други очертания в сравнение с тировете и това означава, че цялата първоначална версия се преработва. Освен това корабите не карат зърно заедно със зърновозите.

Българските власти категорично отрекоха подобен камион да е влизал на българска територия. 

На пресконференцията Путин разсея и друго подозрение - че е решил да участва лично в срещата на високо равнище на Г-20 идния месец в Индонезия. Такава информация породи хипотеза, че може да се срещне там за преговори с американския президент Джо Байдън. "Не е решено дали да пътувам в Индонезия. Такъв въпрос не е обсъждан. А и не виждам необходимост от преговори с Байдън", каза той.

По повод частичната мобилизация в Русия Путин заяви, че тя е почти завършена и ще приключи след около две седмици. Вече са мобилизирани 222 000 от приблизително 300 000 души. От мобилизираните 16 000 са изпратени в бойните зони, защото са преминали кратки подготовки от 5-10 дни.

Запитан дали може да се очакват нови масирани удари по украинските градове, руският президент заяви: "Сега няма нужда от масови удари, поне не сега, сега има други задачи."

Путин също така заяви, че Русия няма за цел да унищожи Украйна. Той каза, че не съжалява за решенията си по време на войната: "Действията ми са правилни".

 

Още по темата