Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин е уволнил командващия на Черноморския флот

Руското посолство се моли на Белия дом да даде американска виза на Сергей Лавров

17 Авг. 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е сменил командващия на Черноморския флот на Русия, базиран в анексирания Крим. Със заповед на държавния глава на поста е бил назначен вицеадмирал Виктор Соколов, съобщава Ройтерс, като се позовава на руски медии. Все още няма официално потвърждение за кадровите промени. 

Смяната в командването последва взривове в руски военни бази в Крим миналата седмица и вчера, припомня Ройтерс. Агенцията посочва, че ако информацията за смяната на командващия се потвърди, то отстраняването на досегашния командир адмирал Игор Осипов ще бъде най-знаковото уволнение на военен през почти шестте месеца, откакто Русия започна войната си в Украйна.

Украинските сили унищожиха един от трите големи десантни кораба на руския Черноморски флот, който бе хвърлил котва в окупираното пристанище на град Бердянск. https://twitter.

Руските медии посочват, че причините за смяна на досегашния командващ Черноморския флот адмирал Осипов не се съобщават. Те припомнят активното участие на Черноморския флот в „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, както и загубата на флагмана „Москва“. Публикации обвързват смяната на Осипов с взривовете в Крим. 

Взривовете на летището "Саки" в Крим не могат да изменят кардинално хода на военните действия, но ще окажат съществено влияние върху тях. За първи път руски военни цели бяха ударени на разстояние над 200 км от фронтовата линия.

В същото време бе обявено, че руското посолство във Вашингтон е поискало от Белия дом и Държавния департамент на САЩ да издадат виза на руския външен министър Сергей Лавров и цялата му делегация за пътуване до сесията на Общото събрание на ООН. Това съобщи руският посланик Анатолий Антонов в ефира на телевизионния канал Русия 24.

77-ата сесия на Общото събрание на ООН ще се проведе от 20 до 26 септември. Тази година то ще се проведе присъствено, за разлика от предходните две години, когато заради пандемията от COVID-19 някое участия бяха предварително записани на видео. Руската делегация се ръководи от Лавров, който ще бъде придружаван от зам.-министъра на външните работи Сергей Вершинин, председателя на Международния комитет на Съвета на федерацията Григорий Карасин, постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя и други политици и дипломати.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентно" затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от България, Северна Македония и Черна Гора, което му попречи да отиде на визита в Сърбия, предадоха световните агенции,

 

Още по темата