Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нов център в Хага събира от днес сведения за съдене на Русия

Трупат се доказателства за бъдещи национални и международни съдебни процеси

03 Юли 2023
Туитър
Учредителите на центъра обявиха, че още от днес започват работа

От днес в Хага работи Международен център за наказателно преследване на престъплението агресия срещу Украйна (ICPA), чийто домакин е Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). Новосъздаденият център ще има ключово значение за разследването на престъпленията на Русия срещу Украйна и ще улесни образуването на дела за бъдещи съдебни процеси. 

Центърът, създаден с подкрепата на Еврокомисията, е съставен от избрани национални прокурори, които вече участват в Съвместния екип за разследване. Евроюст ще предоставя оперативна, правна, финансова и логистична подкрепа, включително за запазване, съхранение и анализ на доказателствата. Тази работа е от съществено значение за подготовката на бъдещи съдебни процеси, било то пред национални или международни съдилища, включително евентуален трибунал за престъплението агресия, или Международния наказателен съд (МНС).

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: "Нахлуването на Русия в Украйна продължава да носи неописуеми ужаси всеки ден. Дълбоко обезпокоителните новини за умишлени нападения срещу цивилни граждани, включително деца, се превърнаха в жестоко ежедневно напомняне за кръвопролитията, които Путин върна на нашия континент. Доказателствата за безбройните международни престъпления, извършени от Русия, се трупат. Новият център за международна прокуратура ще играе ключова роля, за да гарантира, че извършителите ще бъдат изправени пред съда, включително за престъплението агресия. Няма да оставим необърнат камък, за да потърсим отговорност от Путин и неговите поддръжници."

Международният наказателен съд (МНС) е компетентен да преследва най-тежките международни престъпления (геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления и престъплението агресия). В момента обаче МНС не може да преследва Русия за престъплението агресия, тъй като Русия не е подписала Римския статут на съда. За да запълни този пропуск, през ноември 2022 г. ЕК представи на държавите членки варианти, с които да се гарантира, че е налице пълна отговорност за всички престъпления, извършени в Украйна. В тези варианти беше проучена възможността за създаване на механизъм за отчетност, който да позволи наказателно преследване на престъплението агресия.

Докато продължават обсъжданията, по-специално в рамките на основната група за създаване на специален трибунал, е от решаващо значение да се гарантира, че съответните доказателства са надлежно осигурени и че разследванията могат да започнат в рамките на съществуващите правни рамки.

Доказателствата, събрани от Центъра, могат да бъдат използвани пред други юрисдикции, включително национални и международни съдилища, както и евентуален трибунал за престъплението агресия или Международния наказателен съд (МНС) за престъпления в рамките на неговата юрисдикция.

Прокурорите от членовете на Съвместния център за разследване ще бъдат преместени в Евроюст, където ще могат да работят заедно ежедневно. Те ще бъдат подпомагани от правни и аналитични експерти от Евроюст. Събраните доказателства могат да се съхраняват по сигурен начин в основната база данни на Евроюст за доказателства за международни престъпления, създадена след промените в регламента за Евроюст въз основа на предложението на Комисията за изменение на регламента за Евроюст.

Ключови думи:

Хага, съд, Русия

Още по темата