Quantcast
НАТО пак обсъжда даване на изтребители F-16 на Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

НАТО пак обсъжда даване на изтребители F-16 на Украйна

Словакия днес изпрати 30 бронирани верижни машини в помощ на страната
Обновена
3 130
 EPA/BGNES
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Букурещ. "На миналата среща, на която бях поканен, казах три думи: "Оръжие, оръжие, оръжие". Това оръжие ни помага да освободим нашите територии, да спасим хората от мъчения и от пренебрежителното отношение на руските окупационни сили. Сега казвам: По-бързо, по-бързо, по-бързо. Оценяваме стореното. Доказахме, че можем да победим Русия. Но решенията за нови линии за производство на оръжие в западните страни трябва да се вземат по-бързо", заяви Кулеба.

Страните от НАТО отново разглеждат идеята да се предоставят на Украйна изтребители МиГ-29 или американски F-16, съобщи агенция "Блумбърг". 

Както пише в своята колонка да агенцията американският о.р. генерал Джеймс Ставридис, на фона на масираните ракетни атаки от страна на Русия Западът е длъжен да увеличи подкрепата си за украинската противовъздушна отбрана. Според Ставридис Украйна може да получи още високотехнологични ракетни комплекси от клас "земя-въздух", системи "Пейтриът" но също и тактически изтребители.  

"Лидерите на страните от НАТО също така преразглеждат идеята, от която се отказаха в първите дни на войната: да предоставят или изтребители МиГ-29 от съветските времена (Полша вече предложи такива), или дори излишни американски F-16 - прости за усвояване многоцелеви изтребители", пише Ставридис, според когото без такива мерки въздушната война по-нататък ще тръгне в полза на Путин.

Днес започна и срещата на външните министри на страните от НАТО в Букурещ. Тя е председателствана от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. На нея се обсъжда увеличаване на военната помощ за Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, гориво, лекарства и зимно оборудване.

"... войната на Русия срещу Украйна се води на границата с Румъния и подкопава международния ред, основан на правила. Това е критичен момент за нашата сигурност и ние изпращаме важно послание: НАТО е тук, НАТО е бдителна и е готова да защитава всеки сантиметър от съюзническата територия - заяви Столтенберг. - НАТО и съюзниците не са част от конфликта в Украйна, но по безпрецедентен начин ние предоставяме подкрепа на Украйна, защото Украйна е държава, която има право да се защитава сама, както е записано в Устава на ООН."

Столтенберг заяви още, че Путин води "брутална война" и добави: „Виждаме вълни от ракетни атаки, предприети умишлено срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, които поразяват домове, болници и електрически мрежи. Но има и трудни моменти за нас в Европа и за други страни по света. Вярно е, че всички ние плащаме цената за войната на Русия срещу Украйна, но нашата цена е в пари, докато украинците плащат с кръв. Ако позволим на Путин да спечели, всички ние ще платим много по-висока цена през следващите години, защото тогава Путин и други авторитарни лидери ще разберат, че могат да постигнат целите си с помощта на груба сила. Така те ще бъдат насърчени да използват още повече сила в други случаи. Това ще направи нашия свят по-опасен и ще направи всички нас по-уязвими“.

Същевременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който също е в Букурещ, заяви, че НАТО ще продължи да усилва своето присъствие "от Черно до Балтийско море". Очаква се в кулоарите Блинкен да обяви "значителна" финансова помощ за Украйна, а също така и помощ за възстановяване на възможността на станата за пренос на електроенергия, на фона на огромните щети по енергомрежата след руските ракетни удари.

Помощ днес вече предостави Словакия. Министърът на отбраната Ярослав Над обяви на профила си в "Туитър", че страната е изпратила за Украйна 30 бронирани бойни машини  БМП-1.

"По-бързо, по-бързо, по-бързо". Така външният министър на Украйна Кулеба се обърна към колегите си от страните членки на НАТО. Става дума за оръжие, ПВО и трансформатори за ток. 

"На миналата среща, на която бях поканен, казах три думи: "Оръжие, оръжие, оръжие". Това оръжие ни помага да освободим нашите територии, да спасим хората от мъчения и от пренебрежителното отношение на руските окупационни сили. Сега казвам: По-бързо, по-бързо, по-бързо. Оценяваме стореното. Доказахме, че можем да победим Русия. Но решенията за нови линии за производство на оръжие в западните страни трябва да се вземат по-бързо". 

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

"Продължаваме да се ангажираме с подготовката, възпирането и защитата срещу враждебни атаки срещу критичната инфраструктура на съюзниците. Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и стабилност в цялото евроатлантическо пространство", се казва в декларация, приета в края на първия ден от срещата на НАТО.

И още:

"Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е грубо нарушение на международното право и принципите на Устава на ООН. Агресията на Русия, включително постоянните и безсъвестни атаки срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги. Тя засяга световните доставки на храни и застрашава най-уязвимите страни и народи в света. Неприемливите действия на Русия, включително хибридните дейности, енергийният шантаж и безразсъдната ядрена реторика, подкопават международния ред, основан на правила.

Оставаме непоколебими в ангажимента си към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Никога няма да признаем незаконните анексии на Русия, които грубо нарушават Устава на ООН. Ще продължим и ще увеличим още повече политическата и практическата подкрепа за Украйна, докато тя продължава да защитава своя суверенитет и териториална цялост и нашите общи ценности срещу руската агресия, и ще продължим да я подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо."

В заключение се казва, че „НАТО ще продължи да защитава нашето население и да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците по всяко време”.

„Изправени сме пред заплахи и предизвикателства от авторитарни участници и стратегически конкуренти от всички стратегически направления. В светлината на най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам и в съответствие със Стратегическата концепция ние прилагаме нова базова линия за нашата позиция за възпиране и отбрана, като значително я укрепим и доразвием пълния набор от стабилни, боеспособни сили и способности - пише още в декларацията. - Продължаваме да се ангажираме с подготовката, възпирането и защитата срещу враждебни атаки срещу критичната инфраструктура на съюзниците. Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и стабилност в цялото евроатлантическо пространство."

Още

Народното събрание най-сетне обяви за геноцид Гладомора в Украйна

01.02.2023

Обновена

699
Евросъюзът ще обучи 30 000 украинци да воюват със западно оръжие

01.02.2023

9
Гешев се хвали в САЩ с дела и гонене на руски шпиони в България

01.02.2023

3803