Медия без
политическа реклама

Кабинетът бил готов с мерки при спиране доставките на газ

01 Март 2022
Александър Николов
Илияна Кирилова
Александър Николов

България има готовност да приложи адекватни мерки при нарушаване или прекъсване на доставките на газ заради войната между Русия и Украйна. Това е заявил българският министър на енергетиката Александър Николов на извънредното заседание на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“ на Евросъюза във формат „Енергетика“, съобщи пресслужбата на енергийното министерство.

Николов все пак е призовал европейските си колеги за предприемане на незабавни и координирани действия в Евросъюза за гарантиране на устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, включително чрез осигуряване на финансов ресурс на европейско ниво в подкрепа на отделните страни-членки.

Енергийният министър е откроил сътрудничеството на България с Гърция за ускоряване на енергийната свързаност в региона, както и реверсивната връзка със Сърбия. Той е подкрепил и ускореното интегриране на украинската към европейската електроенергийна система.

„Важно е да се продължи с рационалното изпълнение на приоритетите на Европейската зелена сделка, но правото на държавите сами да определят най-подходящите за тях енергийни решения, включително ядрена енергетика, следва да бъде зачитано изцяло“, е подчертал също министър Николов

Енергийните министри на Европейския съюз са обсъдили и възможностите за по-голям внос на втечнен природен газ.

Представителите на европейската комисия са представили своя анализ на ситуацията със сигурността на доставките на нефт и газ, както и с цените на енергията. Министрите на държавите членки са били запознати с прогнозите и различни хипотетични сценарии на смущения, допълнителни възможни мерки за облекчаване социално-икономическите последици от кризата в цените на енергията и укрепване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата