Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия се престраши да прати танкове в Украйна

САЩ дават 31 танка "Ейбрамс", обяви в обръщение към украинския народ Джо Байдън

25 Яну. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Танкове "Леопард-2" има на въоръжение в много натовски държави

Германският канцлер Олаф Шолц надмогна колебанията си и се съгласи под международен натиск да предостави на Украйна танкове "Леопард-2". В изявление пред Бундестага днес той добави, че ще даде разрешение и на съюзните държави, които притежават произведени в Германия танкове, да изпратят от тях колкото броя преценят.

Говорителят на правителството Щефен Хебещрайт уточни, че Берлин е решил да изпрати на първо време 14 машини "Леопард-2", които представляват една танкова рота. Шолц каза, че Германия "действа в тясно сътрудничество" със своите съюзници. Скоро в Германия ще започне обучението на украински танкисти. Берлин ще осигури също техническа поддръжка и боеприпаси.

"Първите танкове "Леопард-2" могат да пристигнат в Украйна след три месеца. Но обучението на украинските военни ще започне възможно най-бързо", каза министърът на отбраната на Германия Борис Писториус. В началото Германия ще предостави относително нови танкове от запасите на Бундесвера, за да може възможно най-бързо да се формира първият танков батальон от двата планирани.

Писториус нарече решението на канцлера на Германия историческо, защото е било прието в "условията на крайно взривоопасна ситуация в Украйна". Според него предстоящият експорт кардинално ще измени правилата на играта във войната.

През Студената война Западна Германия имаше над 2100 танка "Леопард-2" в наличност, но разпродаде, дари или унищожи много от тези машини след обединението през 1990 г., когато съкрати въоръжените си сили. По данни от миналата година Бундесверът все още разполага с 312 танка "Леопард-2", но е доставил всички единици от по-стария модел "Леопард 2А4" на други европейски страни. От 14-те европейски държави, които имат такива танкове, първи Финландия и Полша заявиха желание да доставят на Украйна.

Испания реши също да се включи във въоръжаването на Украйна с германски танкове, съобщи днес вестник "Паис". В арсенала на испанската армия има 347 танка "Леопард" – 239 от модела "Леопард 2Е", произведени в кралството, и още 108 от модела "Леопард 2 А4", купени от Германия през 1995 г.

Полша обеща да предаде 14 "Леопард", Нидерландия - 18, Португалия - 4, Испания - 53, Швеция може да изпрати свои танкове "Стирдсван" 122. Норвегия и Финландия също са готови да доставят танкове, но не разкриха подробности. Великобритания обеща 14 танка "Чалънджър".

 

Допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че 46 на сто от анкетираните германци подкрепят изпращането на танкове, а 43 на сто са против. Най-силна е опозицията в бившата Източна Германия, където 32 процента от хората са "за", а 59 "против".

НЕ ЗАПЛАШВАМЕ РУСИЯ

Президентът Джо Байдън заяви тази вечер, че Съединените щати ще доставят на Украйна 31 танка "Ейбрамс". Те ще сформират в Украйна танков батальон. "Танковете "Ейбрамс" са най-добрите в света. Това е огромен нов потенциал, който Украйна ще получи, за да засили защитата си в дългосрочен план", заяви високопоставен правителствен служител, като отбеляза, че танковете ще бъдат закупени чрез финансиране от Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна. 

"Точно за това става дума. Да помогнем на Украйна да защити и опази украинската земя. Това не е заплаха за нападение срещу Русия. Няма заплаха", каза Байдън.

СЛЕД ТАНКОВЕТЕ - КОРАБИ И САМОЛЕТИ

Киев поиска от западните си съюзници да му предоставят и бойни кораби и подводници, предаде ДПА. "Нуждаем се от бойни кораби, за да защитим бреговете си, ние имаме много дълъг бряг. Ще ни трябват и подводници, за да предотвратим опасността от нова морска атака от Черно море", заяви днес заместник-външният министър на Украйна Андрий Мелник пред германската телевизия Ер Те Ел. Обещаните танкове трябва да бъдат само първата стъпка, добави Мелник. Според него войната няма да свърши скоро.

Мелник каза и че Украйна се нуждае от подкрепления за своите ВВС. Германия би могла да помогне например с изтребители "Торнадо" или "Юрофайтър", каза той и поиска от германския министър на отбраната Борис Писториус да "прояви лидерство" по този въпрос.

Ключови думи:

Германия, Леопард-2, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?