Медия без
политическа реклама

Дронове атакуваха Москва

Свалени са поне 13 безпилотни апарата. Три попаднаха в жилищни сгради

30 Май 2023Обновена
Спасителните служба оглежда щетите от падането на дрона
Телеграм
Спасителните служба оглежда щетите от падането на дрона

Дронове атакуваха Москва. Три от тях паднаха върху жилищни сгради и нанесоха щети. Още поне 13 са свалени. Засега няма данни за ранени и убити. Евакуирани са над 300 души.

Кметът на Москва Сергей Собянин потвърди атаките. “Рано тази сутрин, в резултат на атака на БЛА са нанесени леки щети по няколко сгради. Всички спешни служби в града са на мястото на инцидента. Засега няма тежко пострадали“, каза той.

Губернаторът на Московска област Воробьов също съобщи за атаките: “Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област чуха звуци от експлозии - това е нашата противовъздушна отбрана. При наближаването на Москва бяха свалени няколко дрона. Моля хората да запазят спокойствие. Всички спешни служби работят. Ще информираме.“

Информацията за свалените дронове в предградията беше потвърдена от губернатора Андрей Воробьов

Според телеграм канала Shot само над Рубльовка са били свалени пет дрона. Общо в Подмосковието са свалени 13 дрона (Рубльовка, Красногорски район, Истрински район, Нова Москва). 3 са попаднали в жилищни сгради (Ленински проспект, ул. Профсоюзная, ул. Атласова)

 Счупени са прозорци на 25-ия етаж на жилищен блок, няма пожар. Shot и Mash пишат, че е пострадала една от плочите на конструкцията на сградата.

Baza съобщава за друг дрон, който преди това се е разбил в жилищна сграда в Москва на улица “Профсоюзная”. Той е влетял през прозореца на апартамента на 14-ия етаж. Дронът е носил 3 взривни устройства, които не са се задействали. В момента се извършва евакуация на жителите на сградата. Жителите на Подмосковни Одинцово съобщават за звуци от експлозии.

Повече от десет безпилотни самолета бяха свалени в района на Москва тази сутрин. Повечето от тях са в областите Истра, Красногорск и Одинцово, съобщава Baza.

В Москва са заглушени сателитните навигационни сигнали. Мярката е свързана с атака на дронове, които ги използват за насочване. Таксиметрови шофьори и шофьори се оплакват от неизправности на GPS.

Въведен е план Typhoon в столицата. Това означава спешно събиране на персонала, участващ в отстраняването на последствията от извънредни ситуации.

Руското министерство на отбраната заяви, че Киев е извършил "терористична атака" с безпилотни летателни апарати "на обекти в град Москва". Според него в атаката са участвали осем дрона. „Всички вражески безпилотни самолети са поразени“, казват от руското министерство на отбраната. 

Три дрона са заглушени със средства за радиоелектронна борба, загубиха управление и се отклониха от набелязаните цели, се казва в прессъобщението, публикувано в Telegram. Други пет безпилотни летателни апарата бяха свалени от системите за ПВО в района на Москва.

В Киев сутрешната атака срещу Москва все още не е коментирана официално. Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че в Украйна „наблюдават с удоволствие“ какво се случва и прогнозира увеличаване на броя на атаки, въпреки че Киев „разбира се, няма нищо общо с тях“. “Живеем в ерата на изкуствения интелект и е възможно не всички дронове да искат да атакуват Украйна и да искат да се върнат при своите създатели и да ги попитат защо ги изпращат към Киев”, иронично коментира той.

 

———————
Масирана атака с дронове и в Украйна

Тази вечер Киев беше подложен на нова масирана атака - трета за денонощие. Има жертви и разрушения.

Според градската военна администрация на Киев, за разлика от предишни атаки, когато Русия използва различни видове оръжия, този път атаката е извършена изключително с ирански дронове "Шахед". Атаката е извършена в различни посоки, на няколко вълни. Въздушната атака продължи почти три часа. По предварителни данни повече от 20 дрона са били унищожени от системите за ПВО във въздушното пространство на Киев. Има щети от отломки.  По предварителна информация един човек е загинал, а трима са ранени. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Москва, атака с дронове

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?