Медия без
политическа реклама

12 държави са готови да са гаранти за сигурността на Украйна

03 Авг. 2023
Володимир Зеленски
Стопкадър от екрана
Володимир Зеленски

12 държави са изразили готовност да подпишат с Украйна споразумения за предоставяне на "гаранции за безопасност", каза украинският президент Володимир Зеленски. Това са Белгия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Норвегия, Нидерландия, Португалия, Румъния, Финландия, Чехия и Швеция.

Те са се присъединили към декларацията от Вилнюс и сега се подготвят двустранни споразумения. "Тази седмица започваме работа вече върху двустранните споразумения, като първи ще са САЩ", обясни Зеленски на съвещание с чуждестранните дипломати.

През юли, на срещата НАТО във Вилнюс страните от Г-7 (в това число и Япония, която не е член на НАТО) подписаха декларация за гаранции за сигурност за Украйна. В нея съюзниците обещават нови доставки на "съвременно военно оборудване за суша, въздух и море с приоритет противовъздушната отбрана, далекобойната артилерия, огневите средства за далечно действие, бронетехника", както и обучение на войници, помощ в разузнаването, киберзащита, развитие на военно-промишления комплекс, укрепване на украинската икономика и енергетика. В случай, че след края на войната Русия отново реши да нападне Украйна, страните трябва веднага да проведат консултации с Украйна за необходимата помощ и санкциите против Москва.

Съюзниците обещават да продължат работата върху привличането към отговорност, включително и чрез Международния наказателен съд, на лица, виновни във военни и други престъпления, извършени в Украйна, включително и нападенията срещу критично важна гражданска инфраструктура. А замразените руски активи няма да бъда освободени, докато не бъдат компенсирани всички щети, понесени от Украйна във войната.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Володимир Зеленски, НАТО

Още по темата