Медия без
политическа реклама

Японски апарат ще се опита да кацне на Луната

18 Яну. 2024
След като  американска мисия за кацане на Луната приключва без да достигне целта си, сега Япония ще се опита да направи това. Очаква се Smart Lander for Investigation Moon (SLIM) на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), да кацне на лунната повърхност в петък следобед. Ако бъде успешно, кацането на SLIM ще превърне Япония в третата страна, която праща космически апарат на Луната през 21 век и петата страна, която извършва меко кацане на Луната след съветската мисия Luna 9 през 1966 г. Досега това са правили само СССР, САЩ, Китай и Индия през миналата година.
Космическият кораб, наричан още "Лунният снайпер" заради прецизната си технология, ще започне спускането си към лунната повърхност в 10 ч. българско време. Кацането ще бъде предавано на живо в YouTube на японски и английски език.

"Началото на кацането на повърхността на Луната се очаква да бъде задъхано, вцепеняващо, 20 минути ужас", заяви Кенджи Кушики, ръководител на мисията SLIM.

Спускаемият апарат SLIM ще се насочи към площадка за кацане, която се простира само на 100 метра (328 фута). За сравнение, лунният спускаем апарат Peregrine на Astrobotic Technology – който не успя да кацне на Луната, беше насочен към зона за кацане, която се простираше на няколко километра.

Ако SLIM пропусне прозореца за кацане, ще има още една възможност на 16 февруари.

 

За разлика от други скорошни роботизирани мисии, насочени към южния полюс на Луната, SLIM се насочва към място близо до малък лунен кратер, наречен Шиоли, в равнина, за която учените подозират, че е образувана от древна вулканична дейност. Там тя ще изследва състава на скалите, които могат да помогнат на учените да разкрият произхода на Луната.

"По-близък поглед върху такива минерали може да разкрие информация за вътрешната структура и формирането на Луната", според JAXA. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Япония, луна