Медия без
политическа реклама

Тръмп иска да забрани ТикТок заради китайска пропаганда

Никъде не смятаме да ходим, отвърнаха от американския клон на фирмата

01 Авг. 2020

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще предприеме незабавно действия за забрана на приложението TikTok на територията на САЩ. Той на практика разшири информацията, която бе публикувана в някои медии по-рано - че неговата администрация възнамерява да разпореди на китайската компания ByteDance да продаде дела си в приложението. Други медии пък съобщиха, че софтуерният гигант Майкрософт води преговори да закупи въпросния дял.

„Що се отнася до TikTok, забраняваме ги на територията на САЩ“, заяви лаконично Тръмп пред представители на медиите на борда на самолета, с който се връщаше от Флорида. Той добави само, че може да използва извънредни икономически правомощия или указ, за да наложи това решение.

Приложението за споделяне на клипове, което се ползва предимно от тийнейджъри и младежи, предизвиква опасения в САЩ, че китайското правителство може да цензурира критични към него видео материали или да получава и събира информация за потребителите. Освен това има притеснения, че ръководството на компанията се занимава с китайска пропаганда

Същевременно ByteDance твърди, че не цензурира клипове и не би предоставила на китайските власти данни за американски потребители, дори ако те ги поискат. Малко по-късно генералният мениджър на американския клон на китайската компания - Ванеса Папас, заяви чрез обръщение в "Туитър", че фирмата ще продължи да поддържа работата на TikTok на територията на САЩ.

„Никъде не смятаме да ходим“, каза тя в обръщение към милионите американци, които ежедневно ползват приложението като подчерта, че чувстват тяхната подкрепа и им благодарят.

A message to the TikTok community. pic.twitter.com/UD3TR2HfEf

— TikTok (@tiktok_us) August 1, 2020

Папас добави, че за компанията в САЩ работят 1.5 млн. души, като плановете са в близките 3 години да бъдат открити още 10 000 работни места. В съобщението си Папас подчертава, че ръководството на TikTok се стреми да осигури максимална безопасност на своите потребители и е създала най-сигурното приложение.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Доналд Тръмп, TikTok

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?