Медия без
политическа реклама

След провала на "Перегрин" и НАСА отложи мисиите до Луната

09 Яну. 2024Обновена
Вчера "Перегрин" успя да изпрати първата си снимка от Космоса, но новините от нея не бяха добри - вижда се нагънатата изолация на апарата, което потвърди опасенията за сериозен проблем.
Астроботик
Вчера "Перегрин" успя да изпрати първата си снимка от Космоса, но новините от нея не бяха добри - вижда се нагънатата изолация на апарата, което потвърди опасенията за сериозен проблем.

След провала на "Перегрин" НАСА също забавя с една година плановете си за пилотирани мисии до Луната от програмата "Артемида" ("Артемис"). Решението е вследствие на техническите проблеми, които се появиха при "Артемида 1" и стремежа всички рискове за астронавтите да бъдат отстранени. "Артемида 2" е отложен за септември 2025 г. - това трябва да е пилотиран полет около Луната, а за септември 2026 г. се отлага "Артемида 3", с който първите астронавти от половин век насам трябва да стъпят на земния спътник. Засега няма промяна в сроковете на "Артемида 4" - първата мисия до лунната космическа станция "Гейтуей" остава за 2028 г.

Няколко часа по-рано стана ясно, че първият от половин век опит на американски апарат да кацне на Луната няма да се увенчае с успех. Вече е окончателно ясно, че "Перегрин 1" на американската компания "Астроботик" няма да може да стигне до земния спътник, след като вчера разви проблем с горивната система.

Тази вечер, около 19:30 ч. българско време, "Астроботик" потвърди, че "Перегрин" няма да може да кацне на Луната. В последните часове апаратът отново е загубил оптимална позиция, но инженерите са успели да я възстановят. Течът на гориво обаче продължава, което прави невъзможно да се мисли за кацане на Луната. Въпреки това картината днес е по-оптимистична - батериите са напълно заредени и апаратът ще има гориво за още 40 часа, а не за още едно денонощие, както се смяташе първоначално, казват от "Астроботик".

След като стана ясно какъв е проблемът, "Астроботик" обявиха, че променят приоритетите на мисията и ще се стремят да го доближат максимално до Луната, като научните задачи остават най-важни. Тази вечер от фирмата съобщиха, че апаратът е в работен режим и изпраща ценни данни към Земята. Текат тестове на апаратура, която ще бъде използвана в следващата мисия за кацане на Луната - "Грифин".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата