Quantcast
САЩ представиха новия си ядрен бомбардировач Б-21 "Рейдър" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

САЩ представиха новия си ядрен бомбардировач Б-21 "Рейдър"

Машината ще може да лети дори без екипаж, а всяка една бройка ще струва по 750 млн.долара
Обновена
7 415
 Скрийншот видео

Военновъздушните сили на САЩ представиха своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 "Рейдър" (Raider), който може да носи ядрени и конвенционални оръжия и е проектиран да може да лети без екипаж на борда. Това стана по време на излъчвана на живо церемония, на която присъства и шефът на Пентагона Лойд Остин.

00:00 - Stream Begins24:00 - Event Begins24:40 - National Anthem28:24 - Kathy Warden (CEO Northrop Grumman)34:00 - B-21 Reveal37:29 - Admiral Christopher W. ...

Стратегическият бомбардировач Б-21, който ще струва по 750 млн. долара на самолет и е първият нов американски бомбардировач от десетилетия, постепенно ще замени самолетите Б-1 и Б-2, които за първи път летяха по време на Студената война.

Това е първият в света самолет от шесто поколение, обявиха от Northrop Grumman. Той ще може да „пробива противовъздушната отбрана на противника и да достига цели навсякъде по света“, на което 90% от сегашния флот на американските бомбардировачи не е способен, твърди още производителят.

По време на презентацията, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза обхвата и издръжливостта на B-21. „Той може да се справи с всичко – от събиране на разузнавателна информация до управление на битка и интеграция с нашите съюзници и партньори. И ще работи безупречно в различни области, в различни театри на военни действия и в обединените сили“, каза шефът на Пентагона.

"Б-21 ще бъде гръбнакът на нашите бъдещи сили. Той ще притежава обхват, достъп и полезен товар, за да проникне в най-наситената със заплахи среда и да държи в риск всяка цел по света“, обяви от своя страна говорителката на ВВС на САЩ Ан Стефанек пред АФП.

Тя съобщи, че първият полет на Б-21 се очаква да се осъществи следващата година, а военновъздушните сили планират да закупят поне 100 от самолетите.

Next-Generation Bomber B-21 Raider VS The B-2 Spirit Stealth Bomberith the U.S. Air Force revealing concept art and a designation for its shadowy Northrop Gr...

Производителят "Нортроп Груман" (Northrop Grumman) обяви, че шест от самолетите в момента са в различни етапи на сглобяване и тестване в завода в Палмдейл, Калифорния, където ще бъде показан бомбардировачът.

Много параметри на самолета се пазят в тайна, но той би трябвало да има значителни подобрения спрямо съществуващите бомбардировачи в американския въздушен флот.

Сред новите възможности, предлагани от Б-21, е потенциалът за полет без екипаж. Стефанек каза, че самолетът "осигурява тази възможност, но не е взето решение да лети без екипаж".

Два американски стратегически бомбардировача B-52 „Стратофортрес“ са направили обиколка на българското небе в късните следобедни часове на днешния ден, съобщава Би Ти Ви, като се позовава на данни от платформата за следене на самолети Flightradar24. Машините, едната от които е с позивна „Горгон12“, 

 

"Проектиран да се развива"

Самолетът също така разполага с "отворена архитектура", която е предназначена да позволи по-лесни и по-бързи надстройки.

Ейми Нелсън, сътрудник в мозъчния тръст "Брукинкгс инститюшън" (Brookings Institution), каза, че Б-21 е "проектиран да се развива".

"Отворената архитектура позволява бъдеща интеграция на подобрен софтуер (включително за автономност), така че самолетът да не остарява толкова бързо", каза тя.

"Б-21 е много по-фантастичен от своите предшественици – наистина модерен. Освен дуалните му способности (за разлика от Б-2), което означава, че може да изстрелва ракети с ядрена или конвенционална бойна глава, той може да изстрелва ракети с голям и малък обсег", добави Нелсън.

Американски стратегически бомбардировачи B-1B Lancer пристигнаха за първи път в Норвегия за провеждане на съвместни учения в Европа, предава РИА Новости като се позовава на изявление на командването на американските военновъздушни сили в Европа и Африка. По-рано в европейските онлайн медии беше пуб

Подобно на бойните самолети Ф-22 и Ф-35, Б-21 е изграден по стелт технология, която минимизира "видимостта" на самолета, както чрез неговата форма, така и чрез материалите, от които е конструиран, което го прави по-труден за откриване от противника, разказва АФП, цитирана от БНР.

Технологията съществува от десетилетия, но "Нортроп Груман" каза, че самолетът е "стелт от следващото поколение" и в него са използвани "нови производствени техники и материали“.

Прозвището "Рейдър" (Raider) в името на самолета е в чест на американския бомбардировъчен рейд над Токио през 1942 г., воден от подполковник Джеймс Дулитъл - първият американски удар срещу Япония след изненадващата атака срещу Пърл Харбър предходната година.

Ключови думи:

Б-21, Raider, САЩ, бомбардировач

Още

Доскорошен българин по заслуги влезе в санкциите на САЩ срещу Русия

27.01.2023

Обновена

1192
САЩ наложиха санкции върху ЧВК "Вагнер"

26.01.2023

353
Половината от масовите стрелби в САЩ са заради лични спорове

25.01.2023

232