Quantcast
Роскосмос и НАСА ще изследват съвместно Венера | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Роскосмос и НАСА ще изследват съвместно Венера

1 673
 ЕПА/БГНЕС архив

Русия е постигнала споразумение със САЩ за съвместна космическа мисия за изследване на втората планета от слънчевата система - Венера. Това съобщи германската телеграфна агенция ДПА, позовавайки се на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

"Споразумяхме се с американците за съвместна мисия до Венера. Заедно ще ни е по-лесно да приемем предизвикателството както от икономическа, така и от техническа гледна точка - цитиран е Рогозин. - Подобни проблеми се решават по-лесно, като се използват обединените таланти на нашите учени."

Венера е най-близкият планетарен съсед на Земята и е подобна по размер на нашата планета. Повърхността ѝ е обвита в постоянен гъст облак газове и поради гигантския парников ефект температурата на повърхността ѝ е няколкостотин градуса по Целзий.

Русия първоначално оповести мисия до Венера миналата година, като предварителните дати за старта ѝ бяха между 2027 и 2029 г. Наскоро ОАЕ също обявиха намерението си да изследват планетата. От Роскосмос засега не дават допълнителна информация относно предстоящото си сътрудничество с американската космическа агенция НАСА.

Още

САЩ изпратиха 100 камиона с неизвестен товар в Сирия

29.11.2021

2575
Европарламентът иска санкции за руската военна компания „Вагнер“

26.11.2021

1208
Байдън не покани Турция и Китай на срещата на върха за демокрацията

24.11.2021

3462