Медия без
политическа реклама

"Орион" кацна след мисията до Луната

11 Дек. 2022

Космическият кораб “Орион”, който обиколи Луната в рамките на мисията “Артемида”, се приводни тази вечер в 19.41 българско време в Тихия океан. НАСА предаваше кацането на живо.

“Орион” навлезе в атмосферата със скорост от 36 хил км/час.

“Орион”  се спусна край бреговете на Сан Диего. Военноморските сили на САЩ и екип за възстановяване на наземните системи от космическия център "Кенеди" на НАСА работеха заедно, за да извлекат “Орион”. Основният кораб, назначен за операции по възстановяване, е USS "Portland".

Капсулата "Орион" на НАСА и тестовите манекени на борда й обиколиха около Луната за последен път преди пет дни, преди да се отправи към Земята. Тогава капсулата прелетя на около 130 километра над повърхността на Луната. Преди това капсулата "Орион" остана една седмица в лунна орбита.

По план следващия” етап - "Артемида 2”, НАСА ще изведе четирима астронавти в орбита около Луната през 2024 г., без кацане на повърхността й. Третата мисия, планирана за 2025 г., предвижда първото кацане на астронавти на естествения спътник на Земята след края на програмата "Аполо" на НАСА преди 50 години.

Ключови думи:

Orion, НАСА, Артемида

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?