facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Мобилни оператори страдат от вандализъм заради 5G теорията за COVID-19

3 510
 ЕПА/БГНЕС

Редица антени на мобилни оператори във Великобритания са били опожарени заради циркулиращите слухове, че разпространението на коронавирус в Европа е свързано с прилагането на 5G технологията в комуникациите. Пред "Евронюз" изп. директор на "Водафон" Ник Джефри съобщи, че "вандали" са извършили "серия от палежи" на обекти на компанията из цялата страна, а нейни служители са били нападани на улицата.

"Този въпрос касае националната сигурност. Оставам с убеждението, че някои хора искат умишлено да увредят мрежата, която осигурява основна връзка между аварийните служби, националната здравна служба и останалата част от страната в този тежък период", заяви Джефри, подчертавайки, че 5G теорията за COVID-19 е "напълно необоснована".

През последните дни твърденията, че заразата от коронавирус е свързана с 5G мрежите на континента, обикалят с все по-голяма скорост социалните мрежи, като в общия хор се включват дори световни знаменитости. Холивудският актьор Уди Харелсън сподели такъв пост в "Инстаграм", а австралийската тв знаменитост Джейсън Гардинър дори спекулира, че СЗО е предупреждавала, че мобилните мрежи може да са опасни за болестта.

Британският боксьор Амир Хан също подкрепи публично конспиративната теория със серия видео клипове в "Инстаграм", внушаващи, че COVID-19 е "човешко творение" и е "пуснат нарочно - докато тестват 5G".

По отношение на слуховете шефът на "Водафон" Ник Джефри заяви: "Онлайн приказките, свързващи коронавируса с 5G, са напълно необосновани. Моля ви, не го споделяйте в социалните медии - фалшивите новини може да доведат до сериозни последствия."

Мобилните оператори във Великобритания дори публикуваха съвместно изявление, в което призовават за разумно и отговорно поведение.

"За съжаление, станахме свидетели на много случаи на вандализъм, нанесъл критични щети на инфраструктурата - написаха "Водафон", "О2", "Три" и "ЕЕ". - Той е следствие на безплодни твърдения за връзка между 5G и пандемията от COVID-19. Няма научно доказателство за каквато и да е връзка. Факт. Тези твърдения са не само безпочвени, те са вредни за хората и бизнеса, които разчитат на нашите услуги."

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп отложи срещата на Г-7 заради COVID-19

31.05.2020

Обновена

1074 16
От 1 юни карантината остава за осем държави в Европа

29.05.2020

2083 25
Коронавирусът е най-смъртоносен във Великобритания

28.05.2020

Обновена

5814 39

Коментари

nebenebe

Конкуренцията майка на прогреса. Все пак докъде ще вдигаме честотите? Че вредят, всеки грамотен човек е наясно.

Aniki

Конспирацията за 5g няма да я коментирам, но винаги съм се чудил колко алчен за пари трябва да си, за да разрешиш на покрива ти да има монтирана клетка на мобилен оператор?! Без значение колко безопасно казват че е. Хората на обикновени рутери им слагат ограничения на силата на сигнала, явно има защо...

Stern

Нямаш проблеми, ако клетката е на твия покрив. Проблем е ако е на съседните.

Aniki

Нямаш проблеми, ако клетката е на твия покрив.

Сигурно има някаква логика в това което твърдиш, но пак не бих се възползвал.  

Каубой
снимка на Каубой

👍 Всеки малко инжиНир ще пише същото. Тръпна, как парагрефи юродинозаври и уманитари шъ Рипат.

paragraph39

Кому е изгодно?!

Тъй, де, нали Тръмп натискаша Джонсън, за да го убеди и накара  Великобритания да НЕ използва китайската 5G технологията в комуникациите, но НЕ и сащска или дрвуга?!

Значи, САМО китайската 5G технологията в комуникациите е вредна и свързана с пандемията "Коронавирус-16"! Нъл тъй?!

ПФУ!

Гласът

Кому е изгодно?!

Лесен за отговор въпрос. Изгодно е за производителите на 5G предавателите - по-точно Китай (главния снабдител във Великобритания). Нали изгорелите предаватели ще трябва да се сменят? Ще направят добър бизнес от случката. 

Каубой
снимка на Каубой

ПФУ за Червен Китай! Искам да видя, тези които ще живеят в Столица където въздуха се вижда. Ама зор, красние...

Johnny2965

В Сърбия преди години бяха забранили поставяне на джи ес ем антени върху жилищни сгради. Не знам днес още ли е така?

Васик

Боксьорите и артистите доста четат по принцип.

HKAndersen
снимка на HKAndersen
Във времената на нормалния разум , демокрацията , коректността , почтеността ... в света имаше правило. Преди да пуснеш на пазара нещо /лекарство , храна , технология с излъчвателни антени .../ трябва да докажеш че НЕ ВРЕДИ. Това ставаше с независим контрол , учени , тестове /с опитни животни/ , статистика. И чак след всичко това да пуснеш на пазара лекарството , храната , или да монтираш антените в населените места... Днес във времената на Матрицата такива неща не се правят . "Не вреди , бе , вярвайте ни !" ... Или ако не вярвате - "Вандали с вандали !"
н16
снимка на н16

Някой пречи ли им да комуникират през досегашната 3 G и 4 G мрежа, където излъчвателите са с далеч по-малки мощности ?

Е добре де, само в мощността на излъчването ли е разликата между 3Г, 4Г и 5Г?

inventus

Разликата е както във мощноста така и в честотата. Колкото по широка честотна лента на сигнала гониш толкова по висока честота трябва да използваш. Доколкото знам честотната лента на 5Г е много голяма защото и екстрите които вървят заедно със разговорният сигнал са повече. За това са избрали честота от 5 гигахерца и нагоре доколкото ми е известно. На тази честота до сега не е работено или ако е работено то е само на разни релейки за военни цели които излъчват вълните в много тесен сноп и от високи антени. Не минават през телата на хората. За това и биологичното въздействие на тези  радиовълни още не е изучено. Просто не се е налагало.Това което се знае че имат по голямо затихване особено в градска среда защото всеки проводим елемент  геометрични размери кратни на дължината на вълната ги поглъща замасява и в крайна сметка затихва. И решението е възможно най простото и тъпото. Ще увеличим мощноста на предавателите. И ще ги поставим още по на гъсто.Не съм сигурен дали ще бъда разбран но от това по просто не мога да го обясня.Иначе току виж и аз съ го разбрал. А не ми трябва. Приключих с този занаят преди повече от двадесет години.

Антей

 

Няма как да не вреди - това е РАДИАЦИЯ, иначе как ще се предава сигнала?!

 

А всяко следващо по-голямо число пред "'G'' - то, означава 

 

и по-голям ИНТЕЗИТЕТ на честотите, с които се предава сигнала!

 

 

Наскоро мина пред очите ни изследване, че са се увеличили

 

злокачествените заболявания - тумори на мозъка при деца и младежи!

 

 

Защо техническите чудеса не се използват, за да трепят вирусите и човек да е здрав?!

 

Най-лаично питаме.

⚓️

Каубой
снимка на Каубой

👏 Слушате ТАЗЗ. Там радиЯция НЕТ.

Антей

 

!

 

https://www.youtube.com/watch?v=BwyDCHf5iCY 

 

The truth about mobile phone and wireless radiation 

 

The University of Melbourne

 

 

Health Risks of Mobile Phone RF Radiation

 

Explained Dr Devra Davis

 

С научни изследвания и ДОКАЗАТЕЛСТВА!

 

✌️

 

Misho Stoyanov

Хайде по-полека с терминолигията. На английски radiation означава лъчение без значение на честотата. На български терминът радиация се отнася за йонизиращи лъчения, които са с 10^6+ по-голяма честота от микровълните използвани в 5G. Не казвам, че не са вредни, но не са и радиация, според българското тълкуване.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D...

nebenebe

Излъчването в ефир има ограничени възможности/капацитет. Там всичко е въпрос на времеделение, квантоване демек. Релейките май са вече история. Ние можем да се самоубием с полетата, бидейки много хитроумни. Няма да оцелеем в много напрегнато поле. И късно ще го разберем. Радари, самолети, ракети също са вредни. Где ги  природозащитниците така наречени. Трябва да се мисли, да се мисли трябва, дорде е време. Както отказахме китайските маски, да откажем и американските самолети. Не ни трябват. То пари обратно няма да видим, ами да ни дадат за същите пари ракети. Патриотични.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

5G идва от "пето поколение" (5th generation), а не от 5 GHz. Стандартът включва няколко честотни диапазона, като най-високите честоти са над 20 GHz. Засега не са установени някакви вредни ефекти, с изключение на това, че заради по-голямата концентрация на клетките ще могат дани следят по-изкъсо.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×