Quantcast
Космическият кораб "Орион" надмина рекорд на "Аполо 13" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Космическият кораб "Орион" надмина рекорд на "Аполо 13"

4 817
 НАСА
Кадър от 9-ия ден на полета - 25 ноември, със Земята.

Космическият кораб на НАСА "Орион", който в петък успешно навлезе в далечна ретроградна орбита около Луната, е подобрил рекорда на "Аполо 13" по най-голямо отдалечаване от Земята на апарат, предназначен за астронавти, съобщи космическата агенция на САЩ. Това е станало вчера сутринта. Досегашният рекорд за космически кораб с екипаж бе от драматичния полет на "Аполо 13" през 1970 г. ("Хюстън, имаме проблем") - 400 171 км.

Според информация, публикувана от НАСА в 21:15 часа българско време, "Орион" е на 424 575 км от Земята и на 74 552 км от Луната, а утре се очаква да достигне най-отдалечената точка от Земята в своя полет - отвъд 435 000 км. Движи се със скорост 2869 км/ч.

"Орион" трябва да остане в орбита около Луната в продължение на шест дни, след което ще излезе от нея и ще се насочи към Земята. Очаква се да се приводни в Тихия океан на 11 декември, неделя. Орбитата е далечна, защото е на голяма височина над повърхността на земния сателит, а ретроградна, защото корабът се движи в посока, обратна на посоката, в която Луната се върти около Земята. Полетът е стрес тест за "Орион", по време на който се следят критичните системи и средата в дълбокия космос.

В понеделник космическият кораб бе в най-близката точка до Луната от своята траектория - 129 км, и изпрати кадри на лунната повърхност.

Дотук всичко се развива по план и полетът даже надмина очакванията на инженерите. За по-малко от секунда бяха включени двигателите за корекция на траекторията, като такива орбитални маневри предстоят и в следващите дни. На борда на "Орион" на този първи полет от завръщането на НАСА на Луната има само манекен, кръстен на Артуро Кампос - човекът, изиграл една от главните роли за благополучното завръщане на "Аполо 13" на Земята. "Астронавтът" е снабден със сензори, които предават през какво би преминал човешки екипаж при същите обстоятелства.

Крайната цел на програмата "Артемис" ("Артемида") е да установи първото трайно присъствие на Луната, което на свой ред да подготви екипаж за Марс, пишат от космическата агенция в блога, посветен на "Артемис". Целият полет трябва да продължи 25 дни и половина. "Орион" отпътува към Луната на 16 ноември с най-мощната ракета в историята  - свръхтежката SLS.

Ключови думи:

Артемис, Орион, НАСА, луна

Още

"Орион" кацна след мисията до Луната

11.12.2022

3869
Астронавти на НАСА излязоха на космическа разходка

04.12.2022

Обновена

2112
"Орион" прелетя над Луната

21.11.2022

Обновена

2950