Медия без
политическа реклама

Испания затвори частично небето си заради отломки от китайска ракета

В крайна сметка частите паднаха в Тихия океан

04 Ноем. 2022
Long March 5B
Уикипедия
Long March 5B

Части от мощната ракета, с която Китай качи третия и последен модул на своята космическа станция, паднаха неконтролирано в Тихия океан, като предизвикаха частично затваряне на въздушното пространство на Испания и покрай това - десетки забавени полети, съобщи Би Би Си. В крайна сметка до инциденти в населени места не се стигна.

Ракетата Long March 5B бе изстреляна преди четири дни и тази сутрин гравитацията върна на Земята това, което остана от нея след доставения модул на строящата се станция. Обичайно отломките изгарят при повторното си навлизане в земната атмосфера и не би следвало да са заплаха. Тази китайска разработка обаче няма системи за контролирано връщане на Земята, поради което всеки неин полет се следи с повишено внимание.

Според европейската служба за космическо наблюдение и проследяване вероятността за падане върху населени места бе ниска, но въпреки това бе изпратено предупреждение към Италия, Испания и Португалия, тъй като траекторията на обекта минаваше над тях. Испанските власти наложиха ограничения за преминаване през въздушното пространство в североизточните части на страната, включително Каталония и Балеарските острови - по 100 км от двете страни на орбитата на ракетата. Ограниченията продължиха около 40 минути днес сутринта, като това забави 300 от 5484 полета на 46-те летища, които попаднаха в зоната им.

В крайна сметка тялото падна в Тихия океан на около 1000 км югозападно от Акапулко, Мексико, като предположенията са, че се е разпаднало на две, тъй като Космическото командване на САЩ съобщи за две отломки. Това се смята за един от най-големите космически "боклуци", навлизали в земната атмосфера в последните години, коментират световните медии.

Това беше четвърти полет за този модел ракета. При първия полет на Long March 5B през май 2020 г. части от ракетата паднаха в Кот д'Ивоар и нанесоха щети на няколко сгради, въпреки че не бе съобщено да има пострадали хора. Отломки от втория полет паднаха в Индийския океан, а от третия - в морето Сулу на Филипините.

Говорител на китайското външно министерство коментира връщането на ракетата като обичайна международна практика. "Този тип ракета използва специална технология, благодарение на която повечето й компоненти се разрушават при навлизането в атмосферата, което свежда до минимален риска от нанасяне на щети във въздуха и на земята", допълни той. Действията на Китай обаче привличат сериозни критики и призиви за повече отговорност.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Китай, ракета, Космос

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?