Медия без
политическа реклама

Виртуален стадион "6500" почита паметта на загиналите в Катар

В Нидерландия събраха €380 000 за мигрантите, участвали в подготовката на Мондиал `22

19 Дек. 2022

Жертвите на трудовата експлоатация по време на строителството на стадионите за световното първенство по футбол в Катар бяха почетени чрез виртуален стадион, който "отвори врати" в деня на финала на Мондиал `22 - 18 декември. По ирония на съдбата на същата дата се отбелязва международният Ден на мигрантите.

Дигиталният проект е наречен "Стадион 6500", тъй като се смята, че поне толкова работници са загубили живота си по време на подготовката за XXII шампионат на планетата. Реалният брой на загиналите най-вероятно надхвърля 10 000 души.

Виртуалният стадион може да бъде разгледан на адрес The6500Stadium.com. Проектът е на базирания в България комуникационен и творчески колектив "Дистинкт" (d:istinkt) и "Прууф" (proof.) и е подкрепен от българския клон на "Амнести Интернешънъл". Върху фасадата на дигиталното съоръжение се веят знамената на петте страни, които са изпратили най-много свои работници, дали живота си в Катар - Индия, Непал, Бангладеш, Пакистан и Шри Ланка.

"Рязкото нарастване на броя на експлоатираните работници за строителни цели за световното първенство по футбол през 2022 г. е пряк резултат от неадекватните условия на труд. Далеч от футболните стадиони на Катар световното първенство се наблюдава в много по-малко привлекателна обстановка от мигрантите работници, които са се трудили, за да направят турнира възможен, тъй като много от тях не могат да си позволят дори цените на билетите", пишат авторите на проекта.

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Същевременно от нидерландската футболна федерация (KNVB) съобщиха, че са събрани около €380 000 от продажбата на фланелки на националния отбор на "лалетата", обличани от футболистите на Мондиал `22 в Катар. Парите ще бъдат предадени в подкрепа на работници мигранти, взели участие в изграждането на обекти за световното.

За тази цел KNVB обяви, че планира да работи с международната асоциация на работниците (BWI). Въпросната организация ще разпределени парите, но е задължена да направи пълен отчет пред дарителя от Нидерландия.

Парите ще бъдат използвани за подпомагане на защитата на правата на мигрантите, правна помощ, личностно развитие и социални дейности, в това число дейности, свързани с футбола сред тези хора.

 

Поне 6750 мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар, откакто емирството спечели домакинството на футболния Мондиал 2022 преди 12 години. Реалният брой според в.
Футболът се превърна изцяло в бизнес - всичко се върти около парите. Самият факт, че толкова големи звезди са докарани по стадионите на Катар срещу немалки суми пари, го доказва.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?