Медия без
политическа реклама

Щангистите ни си подпечатаха пълния брой квоти за Париж 2024

На последната квалификация Иван Димов остана в Топ 10 в кат. 61 кг и така ще имаме трима представители

Фейсбук
Преди два дни Иван Димов (в дъното), Божидар Андреев и Карлос Насар, заедно с треньора на Насар и Андреев - Пламен Братойчев (на преден план), заминаха за Пукет с амбицията да подпечатат трите олимпийски квоти и го направиха.

Националният отбор по вдигане на тежести си подпечата пълния брой от три квоти при мъжете за олимпийските игри в Париж 2024. Това стана факт на последното квалификационно състезание - турнира за Световната купа в Пукет (Тайл), след което Иван Димов остана в Топ 10 на ранкинга за игрите в кат. 61 кг.

Преди състезанието имахме максимално разрешените от МОК трима щангисти в списъците за Париж 2024 - Иван Димов, Божидар Андреев (73 кг) и Карлос Насар (89 кг).

Насар и Андреев са съответно втори и трети в олимпийския ранкинг по най-силен двубой на своите категории и няма как да бъдат изместени от челната десетка, която има право на участие на игрите. Европейският шампион от Тирана 2022 и сребърен медалист от София 2024 Иван Димов обаче бе на 9-а позиция с двубоя си от 293 кг, постигнат на световното първенство в Саудитска Арабия миналата есен.

В следващите състезания 21-годишният щангист от Сопот така и не успя да увеличи още постижението си, възпрепятстван и от травма в коляното. Той претърпя артроскопия преди Световната купа и замина за Пукет, само за да се премери на кантара, без да вдига, и така да запише задължителното участие на 5-а олимпийска квалификация (това е минимумът, изискван от световната федерация IWF). 

В Пукет, още в гр.Б на кат. 61 кг намиращият се 10-о място в ранкинга за Париж 2024 виетнамец Ван Вин Трин постигна двубой от 294 кг и мина пред Димов, избутвайки го на ръба на класацията. Но пък след това, в по-силната гр.А, повече от българина постигнаха само петима щангисти, като това не промени положението. Първите 5 места заеха Ли Фабин (Кит) с 312 кг, Джин Йон Пак (КНДР) с 301, Джон Сениза (Филип) с 300, Теерапонг Силачай (Тайл) и Хамптън Морис (САЩ) с по 299. От тях четирима, без Пак, и без това бяха преди Димов в ранкинга. Севернокореецът пък няма изискуемите 5 състезания и не може да се класира за Париж 2024.

Така Иван Димов остана на заветното 10-о място в ранглистата и ще участва на олимпийските игри през лятото.

В Пукет само на кантара ще мине и европейският шампион Божидар Андреев, който с двубой от 348 кг е №3 в кат. 73 кг, с аванс от 13 кг пред десетия - Давид Санчес Лопес (Исп). А това го прави сигурен участник в Париж.

Даже още по-добро е положението на Карлос Насар. Той обаче ще участва в състезанието в Пукет по свое изрично желание. Световният рекордьор в изтласкването е втори в олимпийската класация на кат. 89 кг с двубой от 395 кг, с 1 по-малко от световния рекорд на китаеца Ли Дайин (той е и лидер), и с 21 кг повече от десетия - Пьотр Асайонак (Блрс). Състезанието на Карлос е в събота.

Още по темата