Медия без
политическа реклама

Шерпа си върна за ден рекорда по изкачвания на Еверест

Водачът вече има 28 покорявания на най-високия връх в света

23 Май 2023
 Ками Рита Шерпа
Фейсбук
Ками Рита Шерпа

Непалският водач Ками Рита Шерпа си върна световния рекорд по изкачвания на Еверест (8848.86 м), след като покори най-високия връх на планетата за 28-и път, съобщи БГНЕС.

"Ками Рита Шерпа направи второ изкачване на връх Еверест тази сутрин. Това е неговият 28-ми път", заяви пред "Франс прес" Танешвор Гурагаин от организатора на експедицията му Seven Summit Treks.

53-годишният Шерпа, който е известен като "Мъжът Еверест", през миналата седмица записа постижение с 27-ото си изкачване. Вчера обаче то беше изравнено от големия му конкурент - 46-годишният Пасанг Дава Шерпа.

Но Ками Рита успя да си върне лидерството след около денонощие. Така двамата имат вече по две изкачвания на Еверест за този сезон, а надпреварата между тях се следи с огромен интерес от алпинистката общност.

Първото изкачване на Еверест от страна на Ками Рита Шерпа е през 1994 г., когато той е носач в експедиция. След това той катери върха почти всяка година. Той има общо 40 успешни изкачвания на осемхилядници.

 

НОВ СМЪРТЕН СЛУЧАЙ

Австралийски минен инженер е загинал в подножието на Еверест, на около 8000 м височина, съобщи организаторът на експедицията му. Починалият е Джейсън Кенисън, на 40 години. Неговият смъртен случай е десети в рамките на този сезон. До момента близо 300 души са изкачили върха този сезон. А министерство на туризма на Непал е издало около 500 разрешителни на чужденци, като заедно с придружаващите ги, броят на изкачващите ще надхвърли 900.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

алпинизъм, Еверест

Още по темата