Медия без
политическа реклама

Шерпа постави световен рекорд по изкачвания на Еверест

Днес бе регистриран и седмият смъртен случай на най-високия връх в света - на молдовски алпинист

17 Май 2023
Фейсбук
Еверест (8848 м) - поглед отгоре

Световният рекорд по брой изкачвания на Еверест от един човек бе подобрен тази сутрин, когато Ками Рита Шерпа стъпи на Покрива на света за 27-и път. 

53-годишният планински водач всъщност подобри собственото си постижение за успешни излизания на най-високата точка на планетата 8848.86 м.

Само преди няколо дни друг местен - Пасанг Дава Шерпа, изравни тези 26 изкачвания, а, по неофициални данни, планира още веднъж да стъпи на Еверест през този сезон.

Ками Рита започва първоначално като носач на товари за експедициите, а след това става и водач по планинско катерене. Според книгата на рекордите "Гинес" той е изкачвал Еверест почти всяка година от 1994-а насам. Той има във визитката си общо 39 успешни изкачвания на осемхилядници.

РЕКОРДЕН БРОЙ ЖЕЛАЕЩИ

Настоящият мусонен сезон, който започна наскоро и ще продължи до около средата на юни се очертава като рекорден за изкачвания на Еверест. 

Преди няколко дни група шерпи се изкачи до върха и прокара нови осигурителни въжета, трасира и обезопаси маршрута към най-високия връх на планетата. Времето същевременно е благоприятно и потокът от мераклии тръгна да пъпли нагоре.

Деветима непалци станаха първите, които се изкачиха на най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м), и по традиция прокараха трасето, поправиха старите и скъсани въжета и опънаха нови, за да бъде "чист" пътят нагоре за стотиците желаещи да стъпят на Покрива на света този

Според Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с правителството на Непал, който в момента се намира в базовия лагер под Еверест, до момента над 250 души вече са изкачили върха този сезон. А местното министерство на туризма е издало близо 500 разрешителни на чужденци, като заедно с шерпите, които ги придружават, желаещите за изкачване са над 900.

"Според информацията, която имаме, поне 100 алпинисти са изкачили Еверест днес", заяви Гаутам.

Сред изкачилите върха днес е и първият кубинец, който стъпва на Покрива на света - Янди Нунес Мартинес, който е осъществил успешно акцията си сутринта. 

 

ВЕЧЕ ИМА 7 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ

Не закъсняха и съобщенията за трагичен край на експедиции. Днес молдовският алпинист Виктор Брънза е починал при падане на Южното седло на Еверест. Той е бил част от група, организирана от фирмата Himalayan Traverse Adventure. В момента се правят опити тялото му да бъде свалено и транспортирано до непалската столица Катманду.

Вчера пък Пурба Шерпа е починал на слизане, близо до Лагер 3. Той участваше в кампанията на непалската армия за почистване на околностите на Еверест от боклуци. Пурба се е почувствал зле на слизане от върха и е бил свален от колегите си надолу, но не е оцелял. 

Така общият брой на починали под Еверест само този сезон е 7. Предишните случаи са на четирима шерпи и един лекар от САЩ.

Днес бе съобщено също така и за организиране на спешна евакуация за 84-годишния испански ветерен Карлос Сориа, който е паднал във високия лагер под Даулагири (8167 м), на около 7000 м височина. Група шерпи са успели да го свалят до базовия лагер. Сория има тежки наранявания на краката и е транспортиран с хеликоптер към Катманду..

Ключови думи:

алпинизъм, Еверест

Още по темата