Медия без
политическа реклама

Шерпи прокараха трасета и въжета до Еверест за 900 желаещи

Новият сезон за изкачвания в Хималаите започва с рекорден брой алпинисти, запътили се към Покрива на света

13 Май 2023
През 2019 г. също имаше огромен наплив от желаещи да се изкачат на Покрива на света и по трасето се образуваха колони от алпинисти
Туитър
През 2019 г. също имаше огромен наплив от желаещи да се изкачат на Покрива на света и по трасето се образуваха колони от алпинисти

Деветима непалци станаха първите, които се изкачиха на най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м), и по традиция прокараха трасето, поправиха старите и скъсани въжета и опънаха нови, за да бъде "чист" пътят нагоре за стотиците желаещи да стъпят на Покрива на света този сезон. Очаква се рекордните 900 души да опитат да изкачат върха през мусонния сезон, който обикновено продължава до началото на юни.

Ежегодно на върха се изкачва екип на една от фирмите за организиране на експедиции в Хималаите - Imagine Nepal Trek and Expeditions. "Екипът ни благополучно стъпи на на Еверест днес", обяви координаторът на компанията Мингма Гялдже Шерпа и добави, че деветимата са били водени от опитния планински водач Дава Гялдже Шерпа, който вече има 12 изкачвания на 8848 м.

"Алпинистите вече тръгват нагоре, тъй като се очаква времето да бъде благоприятно за изкачване на върха в следващите няколко дни", заяви пък Таши Шерпа от фирмата Seven Summit Treks, който се намира в базовия лагер.

Очакваният огромен наплив от желаещи, всеки от които е платили таксата от $11 000 и общо между $45 000 и $200 000 за останалите разходи, може да доведе до голям трафик и задръствания по пътя към върха, особено ако "прозорецът" от подходящо време е по-кратък. Само чуждестранните алпинисти с издадени разрешителни от Министерството на туризма на Непал са "поне 466", според съобщението. Отделно са придружаващите шерпи от трекинг фирмите.

Един от водачите на Seven Summit Treks - Абирал Рай, заяви, че е леко притеснен от това: "Тази година са издадени голям брой разрешителни, много хора са дошли да изкачват Еверест. В съчетание с предизвикателното време може да се стигне до задръствания", каза той.

Ключови думи:

Еверест, алпинизъм

Още по темата