Медия без
политическа реклама

Руски топ хокеист бе арестуван и се оказа в армията вместо в НХЛ

Вратарят на националния отбор Иван Федотов е изпратен на редовна служба в поделение на брега на Северния ледовит океан

05 Юли 2022
Отличната игра на Иван Федотов на олимпийските игри в Пекин помогна на тима на Русия да спечели сребърните медали
ЕПА/БГНЕС
Отличната игра на Иван Федотов на олимпийските игри в Пекин помогна на тима на Русия да спечели сребърните медали

Една от най-горещите истории в руския спорт и в най-престижната хокейна лига - НХЛ, от няколко дни е "отвличането" на вратаря на ЦСКА и "сборная" Иван Федотов, който, вместо да продължи кариерата си в САЩ, се озова новобранец в армейско поделение на брега на Северния ледовит океан.

25-годишният хокеист е задържан на 1 юли в Санкт Петербург по искане на военната прокуратура, която го е обявила за укриващ се от редовна военна служба. По време на заснемане на репортаж за "Матч ТВ" са пристигнали 4 автомобила, от тях са излезли хора в камуфлажни дрехи и маски, показали са някакъв документ на спортиста и са го качили в бус.

Федотов бил откаран в местното военно окръжие, но му прилошало и го отвели в болница. Адвокатът му - Алексей Пономарьов, разказа, там не са пуснали нито него, нито родителите на хокеиста. Но пък е пристигнала военна полиция.

Юристът заяви, че Федотов се води на военен отчет в Москва, а е регистриран в Ленинградска област, затова няма как да бъде задържан в Санкт Петербург по "армейски" причини. Но се оказва, че на 1 юли (деня на задържането на хокеиста) военното окръжие в Санкт Петербург му е присвоило звание редник и му е изпратило призовка.

Тя е била обжалвана в съда от адвоката на Федотов. Но още на 3 юли хокеистът изчезва от болницата. А на другия ден в "Телеграм" се появи негова снимка от воинската част в Северодвинск, Архангелска област - на Северния ледовит океан. Там, в учебен център №907 на Военноморския флот, той трябва да остане до септември, а след това ще бъде определено къде ще служи.

При това ТАСС съобщи, че Федотов може да бъде пратен на архипелага Нова земя в Арктика, където вече е съратникът на Алексей Навални - Руслан Шафеддинов (и той по подобен начин бе прибран от хора с маски).

 

Кой е Иван Федотов

Той е най-добрият вратар в Континенталната хокейна лига (КХЛ) за миналия сезон и спечели купа "Гагарин" с тима на ЦСКА (Москва). Федотов бе на вратата на "сборная" на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари и спечели сребърен медал. 

С тази репутация привлече вниманието в САЩ. И въпреки, че ЦСКА искаше да му удължи договора, той отказа и подписа с "Филаделфия Флайърс" от НХЛ и трябваше това лято да е се включи в тренировъчния лагер на новия си отбор.

 

Реакциите

Отношение взе дори Кремъл. Прессекретарят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че "в закона у нас има воински дълг, затова каквито и да е емоционални коментари са абсолютно неуместни".

А министърът на спорта Олег Матицин каза: "Живейте според закона и всичко ще ви е наред. Въпросът с бита на военнослужещите е от компетенцията на министерството на отбраната. Ако е необходимо някакво съдействие, ще го окажем".

В хокейните среди са се "снишили". Запитан дали ще коментира ситуацията звездата на "Вашингтон" в НХЛ Александър Овечкин отговори: "Не, защо?". А легендата на съветския хокей и президент на руската федерация по този спорт Владислав Третяк (впрочем и той беше вратар) заяви само: "Темата с Федотов е без коментар".

"Никой от хокейните фактори не иска да говори за случая, вече питах мнозина. Не разбират, че сега страда друг, но утре може да дойде техният ред", коментира известният спортен журналист Игор Рабинер.

 

Паралели

В Русия е имало подобни случаи. Преди 20-ина години хокеистите на омския "Авангард" Александър Свитов, Станислав Чистов и Кирил Колцов бяха откарани веднага след мач с ЦСКА във военно поделение. След седмица бяха върнати в Омск (говори се, че президентът на клуба дочул, че хокеистите искат да си търсят късмета в САЩ и затова ги сплашил с военното поделение).  

Има и една мътна история с Николай Жердеев - нападателят на ЦСКА през 2003-а отиде в САЩ, за да играе в "Кълъмбъс Блу Джакетс". След кратки разправии с военните власти, той все пак не служи в армията, а историята затихна.

Уникалността на случая с Федотов е в това, че по принцип в Русия спортистите не ходят войници - има само някои единични случаи. Повечето формално учат в различни спортни ВУЗ, които пък имат военни катедри. От тях състезателите излизат дори като запасни офицери и нямат проблеми с военните. А някои клубове имат договори с някои военни части и техните играчи само се водят там на служба.
 

Защо точно Иван Федотов?

По принцип в Русия военната повинност е задължителна и във факта, че Федотов е отведен в поделение няма сензация, ако той не е успял да си уреди нещата по някой от споменатите начини. 

Надали е защото вратарят иска да играе в лигата на САЩ и Канада, а сега отношенията между държавите са обтегнати. Например нападателят на СКА (Санкт Петербург) Андрей Кузменко това лято отива във "Ванкувър" и никой не го спира.

За Федотов витаят доста версии. Според източник на РИА Новости, в дъното на всичко е ЦСКА (Москва). А известният хокеен агент Шуми Бабаев внася повече яснота и разказва, че когато ЦСКА купил вратаря от "Трактор" миналата година, никога е нямало да плати толкова много пари, ако не е имало устна уговорка за удължаване на договора му. Но Федотов изведнъж е отказал да преподпише, за да иде в НХЛ, и ЦСКА губи много пари.

В косвена подкрепа на тази версия е и фактът, че вратарят не получи никаква подкрепа от треньора на ЦСКА Сергей Фьодоров, който през 1990 г., като играч на ЦСКА избяга в САЩ и стана суперзвезда на "Детройт" в НХЛ.

Неяснотите са много, а засега се знае само, че Иван Федотов ще служи в Северния ледовит океан, вместо да пази вратата на "Филаделфия".

Още по темата