Медия без
политическа реклама

Пламна скандал в световната ски федерация заради руснаци и беларуси

Главният спонсор на FIS заплаши с оттегляне при допускане до състезания на скиори от тези страни

24 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС
Трикратният олимпийски шампион по ски бягане от Пекин 2022 Александър Болшунов (№18) е най-голямата руска звезда в ските

В международната федерация по ски (FIS) започна скандал след изявление на генералния секретар на организацията, че скиори от Русия и Беларус може скоро да бъдат допуснати до международни състезания, независимо от подължаваща война в Украйна.

Главният спонсор на FIS - норвежката компания Coop, мигновено заплаши с оттегляне, ако това стане факт. 

"Очакваме FIS възможно най-бързо да опровергае, че такова нещо може да се случи. Ние почти не вярваме, че изказването е истина. Говорихме с ръководството на FIS и му съобщихме нашата гледна точка. Да се вземе подобно решение е напълно неактуално и, ако не ни чуят, това ще означава, че ние не можем да продължим това спонсорство", заяви директорът по комуникациите на Соор Бьорн Такле Фрийс.

Ден по-рано генералният секретар на FIS Мишел Вион каза при инспекцията си на словенския зимен център Планица на 24 февруари, трябва да започне световното първенство на северните дисциплини в ските:

"В момента действат правила и санкции спрямо Русия и Беларус. Изглежда, че Томас Бах (б.р. - прзидентът на МОК) започва да се замисля и провежда срещи с международните федерации, като, повече или по-малко, започва отново да отваря вратата. Спортът трябва да е извън политиката. Това ще отнеме няколко седмици или месеци. Но идеята за отваряне на вратата за Русия и Беларус се заражда. Не става дума за състезания на територията на Русия, а за участие на състезанията под егидата на FIS и за Световните купи. FIS не може да вземе самостоятелно подобно решение без ясна препоръка от МОК. С други думи - по този въпрос в спорта трябва да съществува съгласие.

Изглежда, работата се забързва. Не зная дали всичко ще е готово до началото на Световните купи, поне не и за алпийските ски дисциплини (б.р. - първият старт за СК е на 22 октомври, деня на заседанието във FIS). Но е възможна през декември да се намери решение. Навярно световното първенство в Планица".

Вион добави също така, че ако се стигне до връщане в състезанията на скиори алпийци, ски бегачи, ски скачачи, сноубордисти и състезатели по северна комбинация от Русия и Беларус, те ще трябва да участват под неутрален флаг. 

След руската инвазия в Украйна, която започна по заповед на Владимир Путин на 24 февруари, Международният олимпийски комитет препоръча на спортните федерации да изключат руски и беларуски (зарди помощта, която Беларус оказва на Русия във войната) спортисти от състезания под тяхна егида, да се отнемат всички домакинства на международни състезания от тези две страни, а членството в самите федерации на чиновници от Русия и Беларус да бъде замразено. Огромна част от федерациите, включително и FIS изпълниха всички препоръки на МОК.

Още по темата