Quantcast
"Магнитски" може да изтрие 50% от приходите на някои отбори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

"Магнитски" може да изтрие 50% от приходите на някои отбори

Футболни клубове пишат писма в подкрепа на собствениците на "Ефбет"
Обновена
13 511
 СПОРТАЛ
Цветомир Найденов

Санкциите по закона Магнитски, които обхващат и свързаните лица, може да изтрият до 40–50% от приходите на някои наши футболни клубове и ще засегне сериозно рекламния пазар в този спорт. Това прогнозира в интервю за БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

„Все още има неяснота какви ще са последствията и ограниченията за компаниите, като например спонсора на футболната Първа лига и на ЦСКА 1948, защото не е ясно какво точно ще реши финансовото министерство. Проблемът е, че липсва специален закон, свързан с тази ситуация. Но от опита на други страни в Европа се вижда, че често свързаните лица нямат особена вина, затова че са попаднали в тези списъци“, обясни Безлов. „Проблемът е, че футболът в страната е много силно доминиран от хазартните компании. За мен е проблем и че една и съща фирма спонсорира първенството, а издържа и футболен клуб“, коментира анализаторът.

Преди три дни финансовото министерство публикува разширения списък с лица, засегнати от закона "Магнитски", в който са включени и братята Боян и Цветомир Найденови. Тяхната фирма за онлайн залагания "Ефбет" е спонсор на шест футболни клуба от Първа лига ("Лудогорец", "Арда", "Берое", "Черно море", "Локомотив" (Сф) и "ЦСКА 1948") и на други от Втора, а наскоро подписа с БФС и договор за генерално спонсорство на националния ни отбор. Освен всичко друго компанията е спонсор и на футболното ни първенство, което носи нейното име. А също така дава пари и на други спортни федерации и организации у нас.

Включването на братята в засегнатите от закона "Магнитски" предизвика порой от писма в тяхна подкрепа.

Пръв в защита на Найденови се обяви шампионът "Лудогорец". Още вчера следобед на официалния сайт на клуба бе публикувано писмо до министъра на финансите Асен Василев с апел за преразглеждане на решението за включването на Найденови в списъка. 

"В качеството ни на дългогодишни партньори с букмейкърската компания "Ефбет" и нейните собственици Цветомир и Боян Найденови, бихме искали да отправим апел към вас, а именно преразглеждане на решението за включването им в списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC (американската Служба за контрол на чуждестранните активи). Моля, да се има предвид, че ЕФБЕТ е компания, която в последните години е един от най-големите инвеститори и спонсори на българския футбол и спорт. Над 80 са спортните клубове и федерации, които разчитат на финансовата подкрепа на ЕФБЕТ и сме уверени, че тази помощ е безкористна и е базирана на добрите бизнес практики", пише в обръщението до финансовия министър.

От "Лудогорец" изтъкват също така, че участват редовно в евротурнирите и са заинтересовани спонсорите им да имат безукорна репутация. До момента на клуба не било известно Найденови "да са свързвани с корупционни практики или връзки с криминално проявени лица". От "Лудогорец" изразяват надежда, че "ние като общество няма да допуснем съсипването на репутацията и успешния бизнес на Цветомир и Боян Найденови без надлежно издадена присъда от български съд."

С подобно писмо излезе и "ЦСКА 1948" - клубът, чийто основен спонсор е Цветомир Найденов. С него се иска изваждане от списъка и на бащата на братята - Стефан Найденов. И от този клуб изтъкват как "Ефбет" бил "най-сериозният инвеститор в българския спорт и една от основните колони, без които той не би съществувал по същия начин. Тяхното финансиране към над 80 спортни организации и клубове дава стабилна основа за професионална работа и развитие на българските таланти."

От "ЦСКА 1948" изтъкват също, че "именно благодарение на сигналите и свидетелствата на фамилия Найденови се стигна до разследването срещу бившия собственик на „Еврофутбол“ Васил Божков. Вследствие на това той попадна и под санкциите на Закона „Магнитски“."

Писмо написа и втородивизионният "Хебър" (Пазарджик), който изразява "недоумение и възмущение от включването на Стефан, Боян и Цветомир Найденови" в списъка", защото "сем. Найденови бяха първите и единствени, които се противоставиха срещу Васил Божков и пуснаха редица сигнали срещу него."

Подетата сега компания силно напомня на масираната атака от футболни клубове, плюс баскетболната и други спортни федерации, срещу проекта за  промени в Закона за хазарта, внесен през юни 2020 г. от Валери Симеонов.

Тогава те излязоха с открити писма срещу забраната за малки игрални зали, което щяло да удари хазартните компании, те нямало да могат да спонсорират клубове и федерации и така спортът щял да загине. 

ВЕРСИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ

В предаването "Евродикоф" на ТВ Евроком бившият хазартен бос Васил Божков, който е обвинен от прокуратурата и сега живее в Дубай заяви, че "Ефбет" вече не е собственост на Найденови.

"Тези компании не са вече на тези собственици. Малка част от тях е на тези собственици. В "Ефбет" имат участие братя Найденови, но (компанията) не е тяхна", каза Божков.

 

Още

"ЦСКА-София" се измъчи, но победи "ЦСКА 1948"

25.07.2021

Обновена

497
ПЪРВА ЛИГА, I КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ (видео репортажи)

25.07.2021

Обновена

642
Първи мач - първа победа за българските боксьори в Токио

25.07.2021

Обновена

534