Медия без
политическа реклама

Християн Стоянов спечели сребро на 1500 м в Токио 2020

Третият български участник на паралимпийските игри - Фатме Исмаил, остана 8-а в хвърлянето на копие

28 Авг. 2021Обновена
Християн Стоянов
Християн Стоянов

Християн Стоянов донесе втория медал за България от паралимпийските игри в Токио 2020. След като вчера Ружди Ружди спечели сребърен медал в тласкането на гюле в категория F55 (хора, неподвижни от кръста надолу), тази нощ Стоянов също грабна среброто на 1500 м в клас Т46 (за хора с увреждания на горните крайници).

Световният шампион в тази дисциплина направи силно бягане, но малко не му достигна да завоюва златото. Той водеше почти през цялата последна обиколка, но във финалните метри руснакът Александър Яремчук го изпревари и спечели титлата с време 3:52.08 минути. Българинът завърши за 3:52.63.

Бронзовият медал остана за представителя на Уганда Дейвид Емонг, който завърши с личен рекорд от 3:53.51.

Все пак 23-годишният Стоянов подобри сериозно постижението си от паралимпийските игри в Рио 2016, когато остана на 7-ото място в тази дисциплина. Стоянов има няколко титли от юношески и младежки европейски първенства за хора с увреждания, но също така се състезава на равна нога и с нормалните атлети в България, като е шампион на страната при юношите, а наскоро победи на 1500 м на турнира "Нови звезди".

Християн е студент по "Връзки с обществеността" във Факултетата по журналистика и масови комуникации в СУ"Св.Климент Охридски".  Преподавателят му Ефрем Ефремов го поздрави във "Фейсбук": 

"Християн Стоянов е спортната гордост на Факултета по Журналистика. Нашият петокурсник по ВО и мой дипломант спечели сребърен медал на паралимпийските игри в Токио ! Честито ! Ти вече взе с отличие най-важната диплома в живота си".

Днес на олимпийския стадион в Токио се състезава още един български участник. Фатме Исмаил дебютира на такъв форум, като си състезава в хвърлянето на копие. 23-годишната спортистка с нарушено зрение, която има над 80 медала от национални и международни първенства, остана на осмото място, макар да постави личен рекорд от 26.84 м.

Титлата спечели Нозимахон Каюмова (Узб) с 42.59 м, следвана от Юпин Джао (Кит) с 41.85 м и Лизавета Петренко (Блрс) с 38.99 м.

Четвъртият и последен български участник в Токио 2020 ще бъде Милена Тодорова - в стрелбата с пушка. Добричлийката, която страда от мускулна атрофия и се придвижва в инвалидна количка, участва в Рио`16 и се класира 13-а и 22-ра в двете дисциплини на стрелбата с въздушна пушка от 10 метра. Нейното състезание е на 1 септември

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?